samengesteld door Peter Stepan

De Vrede van Utrecht presenteerde van 20 april t/m 6 mei 2007 een installatie van foto’s en videobeelden van belangrijke momenten van verzoening in de wereldgeschiedenis. De video-installatie Umbrella van de Afghaanse kunstenaar Lida Abdul kreeg een centrale plek in de tentoonstelling.

Beelden van verzoening
De laatste decennia worden we overspoeld door beelden van oorlog, verschrikking en verwoesting. Beelden die op je netvlies blijven hangen, vaak veel langer dan de momenten van verzoening. In de tentoonstelling De kunst van verzoening ligt de aandacht juist op de beelden van beginnende vrede na een periode van opschudding en confrontatie: de overhandiging van de sleutel van het Alhambra, de kerstviering van Franse en Duitse troepen aan het front in de Eerste Wereldoorlog, Sioux indianen en Amerikaanse kolonisten die een vredespijp roken, Willy Brandt bij het Helden van het Getto-monument in Warschau, koning Mohammed VI van Marokko, die in het openbaar de misdaden van zijn vader erkent, paus Johannes Paulus II die met zijn aanvaller Ali Agca in diens cel spreekt. Een installatie van foto's en videobeelden die de pogingen van verzoening na langdurige conflicten weergeven.

Première video-installatie Umbrella van Lida Abdul
Tijdens de tentoonstelling is de video-installatie Umbrella van de Afghaanse kunstenaar Lida Abdul in première gegaan. Dit werk laat een jongen zien, dansend onder een witte paraplu naast verwoeste gebouwen; een buitengewone metafoor voor de breekbaarheid van onze individuele zoektocht naar vrede. Kunstenares Lida Abdul (1973) onderzoekt en visualiseert in verschillende media, waaronder video, film, fotografie, installaties en performances zaken als ‘thuis’ en 'identiteit'. Ze vecht tegen de zinloze vernietiging van het culturele erfgoed in haar land en belicht de rol van vrouwen in de samenleving. De bijzondere artistieke kwaliteit van haar werk gaat gepaard met sterke politieke en sociale statements. Haar werk is zowel in Afghanistan als in het buitenland bekend. Lida Abdul exposeert regelmatig en doceert in Kabul. Voor haar werk ontving zij een Prins Claus Prijs.

Vrede van Utrecht
De tentoonstelling was een van de onderdelen van De kunst van verzoening, een multidisciplinair programma van Vrede van Utrecht met een sterk thematische samenhang waarin vrede als proces van verzoening wordt onderzocht. In het programma waren verschillende projecten opgenomen, waarin met diverse doelgroepen gewerkt werd aan dit proces door middel van workshops en gezamenlijke presentaties op het gebied van theater, dans en muziek: van jonge asielzoekers en gedetineerde jongeren tot middelbare scholieren en zangers uit alle culturen die Utrecht rijk is.

De tentoonstelling was samengesteld door Peter Stepan, schrijver/samensteller van o.a. Photos that changed the World en Icons of Photography: the 20th Century.
Samenstelling programma: Christine Wagner.

Locatie

Centraal Museum (CM Studio)

Documentatie

  • De kunst van verzoening 20 april t/m 6 mei 2007 : muzeik/dans/video/foto en meer..., voorwoord Christine Wagner, Vrede van Utrecht (Utrecht, 2007), [...]

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.33A25F5D-3B75-4B76-9252-EE6A239163B0

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!