Overzichtstentoonstelling van de Vereniging tot bevordering der grafische kunst "De Grafische".

Van de 114 geëxposeerde werken werden er vijf door het Centraal Museum aangekocht voor een gezamenlijk waarde van fl. 300 (in 2014 te vergelijken met circa 900 euro). De drie etsen, litho en houtsnede van Jan Bezemer, Harry van Kruiningen, Fred Koot, J.R. Mensinga en Cor de Wolff waren in 1964 bij de tentoonstelling 125 jaar Centraal Museum nogmaals gezamenlijk te zien.

Op de overzichtstentoonstelling hing verder werk van onder meer Kuno Brinks, Hans van Dokkum, M.C. Escher, Fon Klement, Wim Noordhoek, E. Reitsma-Valença en Ru van Rossem.

De tentoonstelling werd tegelijk met een expositie gehouden, waarop werk van Spaanse grafici uit de 20ste eeuw was te zien. In de Leeuwarder Courant van 6 december 1958 viel een vergelijking in het voordeel van de Nederlandse groep uit: "(...) eigenlijk maken onze landgenoten het ons door hun onbekommerd experimenteren, door hun zoeken naar steeds weer nieuwe mogelijkheden in de techniek van hun keuze, bepaald niet gemakkelijk. Wat u hier aan herinneringen bijblijft, is niet alleen de heugenis aan het technisch geslaagde werkstuk, maar meer nog de spanning om het avontuur, de vreugde dat er iets van het eigen zelf kon worden uitgesproken, 't geluk van een kunstenaarschap dat zich adequaat kon uitdrukken."

De tentoonstelling van "De Grafische" bleek ook een grotere publiekstrekker: 2.344 bezoekers tegenover slechts 820 voor de Spaanse grafici.

Documentatie

  • Vereniging tot bevordering der grafische kunst "De Grafische", Centraal Museum (Utrecht, 1958), [7] p., [28] p. pl.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.65EB95DF-28BD-4186-A3DF-746497A17D41

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!