In 1982 verwierf het Centraal Museum het doek "De aanbidding door de koningen" uit het atelier van Jan van Scorel. Het schilderij is rond 1530 vervaardigd. Het is een van de vijf bijna identieke versies die bekend zijn. Ze zijn vermoedelijk door medewerkers van Van Scorel gemaakt, naar een (verloren gegaan) origineel. De schilderijen, die als massaproducten vervaardigd werden om aan de grote vraag te kunnen voldoen, zijn volgens kenners weinig spontaan geschilderd. Tevens is merkbaar dat de makers probeerden om het oorspronkelijke schilderij in kwaliteit te overtreffen. Het resultaat valt meestal averechts uit.

Dat is ook het geval bij het schilderij dat in 1983 in het Centraal Museum werd tentoongesteld als nieuwe aanwinst. De figuren bijvoorbeeld hebben stijve, onnatuurlijke houdingen, onpersoonlijke uitdrukkingen op de gezichten en zijn vrij vlak en houterig weergegeven. Deze harde beoordeling werd ook vastgelegd in de catalogus bij de tentoonstelling. Pas 23 jaar later, na een grondige restauratie, was het werk opnieuw op een tentoonstelling te zien.

Inmiddels (2012) bezit het Centraal Museum 18 doeken van Jan van Scorel en zijn omgeving.

Documentatie

  • De aanbidding door de koningen uit het atelier van Jan van Scorel, [tekst J.A.L. de Meyere], Centraal Museum (Utrecht, 1983), 14 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.9E5ECB57-B332-40D6-A330-7AD33B004C5D

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!