Fotoseries van condoomjurken in opdracht van ArtAids

De Stichting ArtAids – een initiatief van Han Nefkens – presenteerde ter gelegenheid van Wereld Aids Dag (1 december) vijf nieuwe fotoseries, in opdracht gemaakt door Viviane Sassen en Martine Stig. De series, die een caleidoscopisch beeld geven van het leven van vijf meisjes in Moskou, zijn gecreëerd rond de ‘condoomjurken’ van de Braziliaanse ontwerpster Adriana Bertini. Cover was van 29 november 2008 t/m 1 februari 2009 te zien in het Centraal Museum in Utrecht en van 19 maart tot 5 mei 2009 in het AMC in Amsterdam. ArtAids verkocht de fotoseries ten bate van een aidsproject in Thailand.

Cover
In september 2005 reisden de fotografen Viviane Sassen en Martine Stig naar Moskou, met vijf ‘condoomjurken’ van de Braziliaanse ontwerpster Adriana Bertini in hun bagage. Sassen en Stig gingen op vijf locaties in Moskou op zoek naar meisjes die de outfits konden dragen - als hedendaagse Assepoesters. Zij legden hun zoektocht vast in vijf fotoreeksen.
De oprichter van ArtAids, schrijver en verzamelaar Han Nefkens, had Bertini’s outfits van textiel en condooms in 2004 tijdens de Internationale Aids Conferentie in Bangkok gekocht. In Nederland voegde hij ze bij het langdurig bruikleen van zijn H+F Collectie aan het Centraal Museum, waar echter bleek dat de latex condooms niet konden worden geconserveerd. De wens de kledingstukken vast te leggen voordat ze zouden vergaan, leidde tot de opdracht aan Stig en Sassen, die het Cover-concept ontwikkelden.
Viviane Sassen en Martine Stig zochten hun modellen onder gewone meisjes in het ontwikkelde Moskou - gerichte keuzes, bedoeld om de stereotiepe associaties te doorbreken, die het woord ‘aids’ nog altijd oproept. Binnen het caleidoscopische beeld dat Cover geeft van vijf meisjes, hun culturen en de metropool Moskou, zijn Bertini's condoomjurken ‘gewoon’ geworden.

Martine Stig en Viviane Sassen
Viviane Sassen (1972) en Martine Stig (1972) werken autonoom als kunstenaars en voeren daarnaast geregeld samen opdrachten uit - zo fotografeerden ze in 2006 de wereldwijde campagne van Diesel. In het werk van Martine Stig staan vragen met betrekking tot de rol en de werking van de fotografie centraal. Bekende series van haar zijn After, Men, Hello, Bloos, D.P.R.K. en Sisters. Viviane Sassen maakte onder andere modereportages voor So (Alexander van Slobbe) en Miu Miu (Prada), waarin ze duidelijk afwijkt van de gangbare modefotografie. Haar vrije werk maakt ze vaak in Afrika, waarbij ze haar eigen beeld van dat continent onderzoekt. In 2007 won Viviane Sassen de Prix de Rome.

Adriana Bertini
De Braziliaanse ontwerpster Adriana Bertini (1971) presenteerde in 1997 in São Paulo voor het eerst een modelijn die volledig was gemaakt van afgekeurde condooms. Met haar amuserende en prikkelende outfits wil ze vooral jongeren stimuleren om over safe sex te praten.

ArtAids
ArtAids zet kunst in als wapen in de strijd tegen aids. De stichting nodigt toonaangevende kunstenaars uit om werk te maken over aids en aanverwante onderwerpen en gebruikt de kunst die zo ontstaat om de aandacht op de aidsproblematiek te vestigen, de stigmatisering van hiv-geïnfecteerden aan de kaak te stellen en fondsen voor aidsprojecten te genereren. ArtAids is opgericht door de Nederlandse schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens, die zelf seropositief is. Er zijn zelfstandige ArtAids-organisaties in Nederland, Thailand en Spanje.
Zie voor meer informatie www.artaids.com.

Documentatie

  • Cover : Viviane Sassen, Martine Stig, photography Viviane Sassen, Martine Stig ; author Catherine Somzé, Veenman ([Rotterdam], 2008), 128 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.6C06B533-DB5C-46EE-A2F8-855745654B67

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!