Chen Zhen (Shanghai, 1955 - Parijs, 2000) was een Chinees kunstenaar die vanaf 1987 in Parijs woonde. Onder de titel "Het licht van de belijdenis/opstanding" ontwikkelde hij in 1993 een installatie voor de kapel van het Centraal Museum. Deze plek gaf hem alle gelegenheid één aspect van zijn werk uit te diepen: het licht in zowel zijn metaforische als betekenisdragende hoedanigheid, zoals de kunstenaar aangaf. In de middeleeuwse kapel van het museum komen twee complementaire gebieden samen: een licht gedeelte met hoge ramen en een donker deel onder de bogen; tegelijkertijd zijn twee functies van de kapel zichtbaar: vroeger voor religie, tegenwoordig voor kunst.

De bijzondere manier waarop Chen Zhen in zijn installatie tientallen oude schilderijen uit de collectie van het museum had verwerkt, veroorzaakte bij een deel van het publiek onrust en verontwaardiging. De schilderijen hingen, naar het leek achteloos, achterstevoren. Via nadere uitleg kon de onrust deels worden weggenomen.

Documentatie

  • Chen Zhen : Het licht van de belijdenis/opstanding, tekst Chen Zhen, Centraal Museum (Utrecht, 1993), [4] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.199B9E6F-29D8-4665-A45F-B0A96F805C7A

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!