In het werk van Persijn Broersen & Margit Lukács speelt de perceptie van natuur en de constructie en manipulatie van het landschap een prominente rol. Dit werk maakten ze speciaal voor De botanische revolutie en baseerden ze op de uitheemse planten die George Clifford, een Amsterdamse bankier en directeur van de VOC, omstreeks 1737 bijeenbracht. De Zweedse botanist Carl Linnaeus (1707-1778) deelde deze planten in zijn eigen classificatiesysteem in. Daarbij ging hij echter niet per se uit van een objectieve weergave van de planten, maar van een zogenaamde ideale versie.

In de video van Broersen & Lukács komen deze individuele planten tot leven. Deinend op een zacht briesje komen de replica’s tot leven en proberen als een woeste, dreigende menigte uit het opgelegde keurslijf te breken. Samen met concertpianist Daria van den Bercken, maakte het duo een compilatie van muziekstukken die deze manipulatie nog verder voortzet. Meeslepende muziek neemt je mee in een romantische illusie om abrupt te worden doorbroken met een protestsong van revolutionair Frederic Rzewski(1938-2021), waarin hij de piano gebruikt als instrument voor transformatie.

2021 collectie Centraal Museum Utrecht. Aankoop met steun van het Mondriaan Fonds 2020-21 (in opdracht van het museum vervaardigd) 

Foto: schets, Persijn Broersen & Margit Lukács

In de Annex reflecteert altijd een hedendaagse kunstenaar op de grote tentoonstelling in de Stallen. In het werk van Persijn Broersen & Margit Lukács speelt de perceptie van natuur en de constructie en manipulatie van het landschap een prominente rol. Dit werk maakten ze speciaal voor De botanische revolutie en baseerden ze op de uitheemse planten die George Clifford, een Amsterdamse bankier en directeur van de VOC, omstreeks 1737 bijeenbracht. De Zweedse botanist Carl Linnaeus (1707-1778) deelde deze planten in zijn eigen classificatiesysteem in. Daarbij ging hij echter niet per se uit van een objectieve weergave van de planten, maar van een zogenaamde ideale versie.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.ea45d776-cf0c-433f-b626-47df924bf66f

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!