Van 30 augustus tot en met 30 november was in het Centraal Museum de tentoonstelling "What you see I is wearing you can't get" van de Amsterdamse modeontwerper Aico Dinkla te zien. Voor de tentoonstelling nodigde het Centraal Museum Dinkla uit om stukken uit de collectie mode en kostuums onder handen te nemen.

Project
In 2002 startte het Centraal Museum het project met Aico Dinkla (geb. 1974). In de studiecollectie van het museum bevond zich een aantal zeer beschadigde, maar fraaie originele negentiende- en twintigste-eeuwse ontwerpen. In de slechte staat waarin deze stukken verkeerden, zouden ze nooit meer aan het publiek vertoond kunnen worden. Het Centraal Museum nodigde Aico Dinkla, als recycleontwerper bij uitstek, uit om deze stukken als uitgangspunt van zijn ontwerpen te nemen. Uitgangspunt daarbij was het thema 'What you see I is wearing you can't get', dat verwijst naar Dinkla's symbiotische relatie met zijn zus Iefke en de modewereld. Iefke treedt altijd op als Dinkla's model, inspiratiebron en muze. De mooiste stukken werden op pop getoond en in een bijgaande fotoserie wordt de thematiek uitgediept.

Siliconen
Aico Dinkla heeft bij het ontwerpen een bijzondere, en voor de modewereld unieke, werkwijze. Uitgangspunt zijn tweedehands plooirokken, bloesjes met ruches en vooral trouwjurken die Dinkla in zijn atelier verknipt en om poppen drapeert. Vervolgens bestrijkt hij de stof met een siliconenmengsel waarin metaalpigment is verwerkt. Met de siliconen kan hij de onregelmatigheden in de pasvorm al boetserend naar zijn ideeën vormen. Het metaalpigment werkt daarbij als suikerpoeder op een taart, het geeft de sculpturaal gevormde plooien en ruches een sprookjesachtige, mistige glans. 'Mijn insteek bij het ontwerpen is het uitvinden van een nieuwe vorm van recycle haute couture', aldus Dinkla

NEO mode
De tentoonstelling "What you see I is wearing you can't get" sloot aan bij de tentoonstelling NEO, die neostijlen in de afgelopen 250 jaar op speelse, uitbundige en kritische wijze voor het voetlicht bracht. Aico Dinkla is een hedendaags voorbeeld van iemand die zich laat inspireren door stijlen uit het verleden.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.0CCA150A-B2A0-4CF4-B27F-E036945C1EA9

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!