In de periode 1978-1991 heeft de afdeling Mode van het Centraal Museum achttien maal haar aanwinsten getoond. Aanleiding voor deze presentaties was de verwerving van een “vierkante” jurk van Mariëlle Bolier in 1978. Als losse objecten, geplaatst in de tijd waarin ze ontstonden, gaven ze een goed beeld van de stand van zaken in de haute couture.Tezamen gaven de aanwinsten een beeld van de veranderingen in het mode in nog geen vijftien jaar.

In 1987 aankoop het Centraal Museum een japon met rokje, een ontwerp van Rien Verhoeckx (1960). Het gaat om een blauwe jurk die over over het rokje wordt gedragen. De sluiting zit aan de voorzijde, en loopt uit in een stolpplooi. Achter kan het rugpand aangetrokken worden in de taille. De jurk heeft geen rokpand, zodat het onderrokje achter zichtbaar is. Gebruikte materialen zijn viscose, fluweel en plastic. Het ensemble werd gecompleteerd door een paar damesinstapschoenen.

Set en schoenen waren aangekocht via Galerie Coumans, eind jaren tachtig de eerste Nederlandse mode-galerie.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1098FD07-BD5D-4BDD-8D43-80258DCA5CA0

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!