Wat zie jij? Wat ziet de ander?

Tijdens dit programma, dat speciaal is ontwikkeld voor het vak CKV, onderzoeken de leerlingen door middel van activerende opdrachten hun eigen blik op kunst en oefenen ze met het onder woorden brengen van wat zij zien en ervaren.

In het Centraal Museum ontdekken de leerlingen dat een museum meer is dan alleen schilderijen aan de muur. Ze maken kennis met de vele verschillende verschijningsvormen van kunst en werken samen met hun klasgenoten aan het verruimen van ieders eigen kunstbegrip.

De leerlingen ervaren dat het museum ook een plek voor hen is en dat hun visie en mening over kunst er toe doet. Door in gesprek te gaan met elkaar en samen opdrachten te maken, worden de leerlingen aangezet tot kunstbeschouwing en wordt hun waardering voor kunst aangewakkerd.

Leerdoelen

  • De leerling kan de belangrijkste termen en begrippen hanteren uit de kunstdisciplines beeldende vormgeving, die voorwaardelijk zijn voor adequate receptie en reflectie, en noodzakelijk voor begrip van verbanden tussen kunst en cultuur.
  • De leerling kan informatie over kunst en cultuur herkennen, benoemen en toepassen om verbanden aan te geven.
  • De leerling kan overeenkomsten en verschillen noemen en beargumenteren met betrekking tot het beschouwingsapparaat bij de vier kunstdisciplines (vwo).

Kerndoelen kunst en cultuur: 48, 50, 51.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders.

Doelgroep

Het programma is geschikt voor leerjaar 3 t/m 5 van het vmbo, havo en vwo.

Programmaduur

Het programma duurt 60 minuten, inclusief ontvangst en vertrek.

Beschikbare dagen en tijden

Dinsdag t/m vrijdag kan het museumbezoek vanaf 11.00 uur en tot 15.45 uur gestart worden.

Kosten

Een rondleiding kost € 85 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleider.

Rondleiding aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Rondleiding aanvragen

Let op: Bezoeken jullie het museum zonder een rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Je kunt rondleidingen ook boeken bij Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Zij ondersteunen scholen bij het vormgeven van hun cultuuronderwijs en regelen ook praktische zaken zoals busvervoer. Kijk voor meer informatie op cultuurenschoolutrecht.nl.

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief