Kunst Algemeen in het Centraal Museum

Naast het oefenen met het beschouwen van kunstwerken vanuit de zes verschillende invalshoeken is er ook ruimte voor leerlingen om eigen associaties te delen en een mening te vormen. Leerlingen ontdekken wat de relatie is tussen wat ze zien en de inhoud van een kunstwerk. En hoe denken leerlingen over de betekenis van een kunstwerk?

Verschillende actuele thema’s komen aan bod, zoals diversiteit, duurzaamheid, interculturaliteit en vrouwen in de kunst. Wat is de mening van leerlingen over deze thema’s en herkennen ze hun mening in een kunstwerk?

Leerdoelen

  • De leerling kan verbanden leggen tussen kunstuitingen en -objecten uit verschillende perioden en deze beschouwen in relatie tot de cultuurhistorische achtergrond in een bepaalde periode.
  • De leerling kan kunstuitingen en -objecten beschouwen vanuit verschillende invalshoeken.
  • De leerling wordt door het beschouwen van kunstuitingen en -objecten bewust van eigen associaties en kan een eigen (kritische) mening vormen.

Kerndoelen kunst en cultuur: 48, 50, 52.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders.

Doelgroep

Het programma is geschikt voor leerjaar 4 van het havo en leerjaar 4 en 5 van het vwo. Voor examenleerlingen van Kunst Algemeen is er een speciaal onderwijsprogramma beschikbaar.

Programmaduur

Het programma duurt 75 minuten, inclusief ontvangst en vertrek.

Beschikbare dagen en tijden

Dinsdag t/m vrijdag kan het museumbezoek vanaf 11.00 uur en tot 15.45 uur gestart worden.

Kosten

Een rondleiding kost € 85 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleider.

Rondleiding aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Rondleiding aanvragen

Let op: Bezoeken jullie het museum zonder een rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Je kunt rondleidingen ook boeken bij Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Zij ondersteunen scholen bij het vormgeven van hun cultuuronderwijs en regelen ook praktische zaken zoals busvervoer. Kijk voor meer informatie op cultuurenschoolutrecht.nl.

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief