Examentraining vmbo in het Centraal Museum

Aan de hand van de kunstwerken in het Centraal Museum leren de leerlingen om te verwoorden wat ze te zien, hebben ze helder wat het verschil is tussen vormgeving en voorstelling en hebben ze geoefend met de verschillende vormgevingsaspecten en begrippen die nodig zijn voor het examen.

Dit doen ze door het bespreken van kunstwerken en beantwoorden van vragen in groepen, als ook individueel. Ze worden begeleid door een museumdocent die ze helpt met kijken en verwoorden. Naast alle theoretisch aspecten ervaren de leerlingen ook een inspirerend museumbezoek, waarin ze veel kunst zien en worden aangemoedigd om te associëren en hun eigen mening te vormen.

Bij het verlaten van het Centraal Museum heeft de leerling meer vertrouwen in diens examenvaardigheden en is de leerling geïnspireerd door de kunst en verhalen van kunstenaars.

Leerdoelen

  • De leerling kan kunstwerken analyseren.
  • De leerling kan antwoorden formuleren op kunstbeschouwende vragen.
  • De leerling wordt door het beschouwen van kunstwerken bewust van hun eigen associaties en kan een eigen (kritische) mening vormen.

Kerndoelen kunst en cultuur: 48, 50, 52.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders.

Doelgroep

Het programma is geschikt voor leerjaar 3 en 4 van het vmbo.

Programmaduur

Het programma duurt 60 minuten, inclusief ontvangst en vertrek.

Beschikbare dagen en tijden

Dinsdag t/m vrijdag kan het museumbezoek vanaf 11.00 uur en tot 15.45 uur gestart worden.

Kosten

Een rondleiding kost € 85 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleider.

Rondleiding aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Rondleiding aanvragen

Let op: Bezoeken jullie het museum zonder een rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Je kunt rondleidingen ook boeken bij Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Zij ondersteunen scholen bij het vormgeven van hun cultuuronderwijs en regelen ook praktische zaken zoals busvervoer. Kijk voor meer informatie op cultuurenschoolutrecht.nl.

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief