Inspiratie

Tijdens deze rondleiding oefenen de leerlingen om goed te kijken naar kunst, zonder direct te oordelen. Zij onderzoeken en leren hoe kunstenaars op verschillende manieren aan hun inspiratie komen. Ook gaan zij nadenken over waar zij zelf inspiratie vandaan halen. Hoe kom je van inspiratie, ideeën en dromen tot het maken van een kunstwerk? Tijdens deze rondleiding bekijken we werken uit de vaste collectie van het Centraal Museum. De nadruk ligt op de Utrechtse surrealisten. Deze groep kunstenaars kende bijzondere manieren om aan inspiratie te komen voor hun werk. Gedurende de interactieve rondleiding voeren de leerlingen diverse opdrachten uit.

Het Centraal Museum heeft verschillende rondleidingen voor het primair onderwijs ontwikkeld die allemaal een ander deel van de vaste collectie belichten. Een basisschoolleerling kan op deze manier meerdere malen het Centraal Museum bezoeken tijdens de schoolcarrière.

Leerdoelen

  • De leerling oefent in het aandachtig kijken naar kunst
  • De leerling leert wie de Utrechtse surrealisten waren en hoe zij aan inspiratie kwamen
  • De leerling oefent met enkele manieren die de Utrechtse surrealisten gebruikten om aan inspiratie voor hun werk te komen
  • De leerling ontdekt waar die zelf inspiratie vandaan haalt

Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie: 54, 55, 56.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders. 

Programmaduur

Het programma Inspiratie duurt 75 minuten, inclusief ontvangst en vertrek.

Beschikbare dagen en tijden

Dinsdag t/m vrijdag kan het museumbezoek vanaf 11.00 uur en tot 15.45 uur gestart worden.

Kosten

Een rondleiding kost € 75 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleiders.

Rondleiding aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl)

Rondleiding aanvragen

Let op: Komen jullie zonder rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Je kunt rondleidingen ook boeken bij Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Zij ondersteunen scholen bij het vormgeven van hun cultuuronderwijs en regelen ook praktische zaken zoals busvervoer. Kijk voor meer informatie op cultuurenschoolutrecht.nl.

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief