land en lucht

Het nijntje museum maakt onderdeel uit van Stichting Centraal Museum, waardoor we ook voor de jongste groepen van het basisonderwijs programma's verzorgen. Het programma land en lucht is speciaal ontwikkeld voor de groepen 1 en 2. De leerlingen bezoeken zowel het nijntje museum als het Centraal Museum. Samen met een professionele spelbegeleider ontdekken, bekijken en vergelijken de leerlingen spelenderwijs de landschappen van Dick Bruna met de landschapsschilderijen uit de vaste collectie van het Centraal Museum. Het programma start in de theaterruimte van het nijntje museum. Daar bekijken de leerlingen een geprojecteerde animatievoorstelling, waarmee ze in de wereld van Dick Bruna stappen. De animatie is gebaseerd op het boek boris en de paraplu waarin boris in verschillende landschappen terechtkomt. 

Hierna worden de leerlingen in twee groepen verdeeld, elk met een eigen spelbegeleider. Samen bekijken ze Dick Bruna’s originele tekeningen van verschillende landschappen. Welke vormen, kleuren en materialen gebruikte hij? Vervolgens steken ze de straat over naar het Centraal Museum en bestuderen daar schilderijen uit de vaste collectie rondom het thema land en lucht. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze schilderijen en de tekeningen van Dick Bruna?
Het kijken naar en praten over kunst wordt afgewisseld met interactieve opdrachten en spelletjes. Zo blijft de rondleiding levendig en passend bij de leeftijd en belevingswereld van de leerlingen.

Aansluitend op het museumbezoek is er een beeldende opdracht ontwikkeld die op school kan worden uitgevoerd.

Let op: Het programma is vanaf januari 2024 beschikbaar.

Leerdoelen

  • De leerling kan verschillende landschappen zoals het weiland, het bos en het strand herkennen en benoemen.
  • De leerling kan benoemen welke kleuren en vormen Dick Bruna gebruikte om landschappen weer te geven.
  • De leerling kan verschillen en overeenkomsten benoemen tussen het werk van Dick Bruna en schilderijen uit de collectie van het Centraal Museum.
  • De leerling kan zich op een creatieve manier uiten in een beeldende opdracht rondom het thema land en lucht.

Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie: 54, 55.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders. 

Programmaduur

Het programma duurt 75 minuten, inclusief ontvangst en vertrek.

Beschikbare dagen en tijden

Het programma kan van dinsdag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur plaatsvinden.

Kosten

Een rondleiding kost € 75 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleiders.

Rondleiding aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl)

Rondleiding aanvragen

Let op: Komen jullie zonder rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Je kunt rondleidingen ook boeken bij Cultuur & School Utrecht. Zij bieden een speciaal schoolprogramma aan. Daarbij maken leerlingen kennis met vele Utrechtse musea, cultureel erfgoed en podia. Busvervoer wordt geregeld. Kijk voor meer informatie op cultuurenschoolutrecht.nl.

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief