Signify, voorheen Philips Lighting, heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de unieke tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa, waar de wisselwerking tussen licht en donker en belichting centraal staat. Dit weekend werd de tentoonstelling geopend door Koning Willem Alexander.

De Italiaanse schilder Caravaggio was rond 1600 degene die in Rome het ‘chiaroscuro’ (de licht/donker partijen) op revolutionaire wijze in zijn schilderijen toepaste. Hij inspireerde met zijn werk schilders uit heel Europa, waaronder de Utrechtse caravaggisten. Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. Zakelijk directeur Marco Grob: “Signify past goed bij deze tentoonstelling waarin donker en licht een grote rol speelt. Utrechter Gerard van Honthorst verwierf in Rome de bijnaam ‘Gherardo delle Notti’ (Gerard van de nachten) door zijn nachtelijk taferelen met figuren die door kaarslicht worden beschenen,. De grote verdienste van Van Honthorst was de uitvinding van de ‘verborgen lichtbron’.”

Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse caravaggisten naast hun Europese collega’s zien. Circa 45 werken zijn nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

Commercieel Directeur Signify Derk Bots: “De keuze om deze tentoonstelling te ondersteunen was snel gemaakt. Het verhaal over verlichting en belichting waar al eeuwenoud onderzoek naar wordt gedaan, sluit naadloos aan op de filosofie van Signify. We hopen daarom met ons lichtontwerp en LED-verlichtingssystemen bij te dragen aan een onvergetelijke ervaring die deze tentoonstelling met zich meebrengt.

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa is tot en met 24 maart 2019 te zien in het Centraal Museum Utrecht. Vanwege verwachte drukte adviseren we iedereen tickets online te boeken.

Koop tickets