Centraal Museum Utrecht toont van tot en met 8 maart de pop-up installatie De Vrouwen van Moesman op Utrecht CS, ter hoogte van spoor 19. Aanleiding vormt het werk van de enige officieel erkende Nederlandse surrealist Johannes (Joop) Moesman (1909-1988) die jarenlang in dienst was bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn oeuvre is het uitgangspunt voor de tentoonstelling De tranen van Eros die nu wordt getoond in het Centraal Museum.

De Vrouwen van Moesman

Moesman was een tegendraadse kunstenaar met een obsessie voor vrouwen en seks. Met zijn seksueel geladen schilderijen veroorzaakte hij regelmatig een schandaal. Vier van de schilderijen waarin deze vrouwen een centrale rol spelen, zijn voor de pop-up expo De Vrouwen van Moesman vertaald naar een installatie waarin zijn vrouwen letterlijk op een voetstuk worden geplaatst. Zo kunnen reizigers kennismaken met zijn surrealistische beeldtaal.

Overdag werkte Moesman bij de NS als opzichter-tekenaar van dienstregelingen en grafieken. 's Avonds schilderde hij in zijn atelier aan de Oudegracht. Het Centraal Museum heeft een uitgebreide collectie van de Utrechtse kunstenaar, die een uitgebreid oeuvre naliet als schilder, beeldhouwer, tekenaar, lithograaf, (Arabisch) kalligraaf en typograaf.

De tranen van Eros

In de tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen in Centraal Museum Utrecht wordt de rode draad gevormd door thema’s als seks, fetisjisme, gender en taboes. De tentoonstelling laat zien hoe de surrealisten zich met hun radicaal vernieuwende, erotische beeldtaal vanaf de jaren dertig verzetten tegen het verstikkende conformisme en rationalisme. Met circa tweehonderdvijftig werken, waarvan ruim honderd bruiklenen uit de hele wereld, belicht het museum dit verhaal vanuit diverse perspectieven. In de tentoonstelling worden de kunstwerken van de Utrechtse Moesman getoond naast die van zijn internationale tijdgenoten. De mannen zijn bekend: Salvador Dalí, René Magritte, Max Ernst en Man Ray. De tranen van Eros laat ook de vrouwelijke surrealisten zien, zoals Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini. Bovendien zie je kunstwerken van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen. De tranen van Eros is te zien tot en met 24 mei.