In de tweede aflevering van de podcast Kunst Centraal gaan Joost van Pagée en Michiel van de Weerthof van audiocollectief Horens met verschillende gasten in gesprek over het werk Sojourner Truth van Iris Kensmil. Samen met kunstenaar Iris Kensmil, spoken word-artiest en schrijver Zaïre Krieger en conservator Laurie Cluitmans verkennen zij het kunstenaarschap van Kensmil en het bijzondere verhaal van Sojourner Truth, abolitionist en activist voor vrouwen- en burgerrechten in negentiende eeuws Amerika. Hoe kunnen we het kunstenaarschap van Iris Kensmil omschrijven en wat maakt haar kunst - en in het bijzonder dit portret - los bij onze gasten? Wie was Sojourner Truth, welke muziek zou bij dit portret van haar passen en hoe zou haar stem geklonken hebben toen zij haar beroemde 'Ain't I A Woman?'-speech gaf? 

Beluister de podcast op Spotify.

Sojourner Truth is dit najaar te zien in de nieuwe collectiepresentatie van het Centraal Museum. De openingsdatum van deze presentatie wordt later bekendgemaakt. 

Over de podcast 

In de podcast Kunst Centraal laten we je kennismaken met werken uit de vaste collectie van het Centraal Museum Utrecht en de verhalen en perspectieven eromheen. In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal en nodigen we twee gasten uit om ons mee te nemen in hun verhaal en blik. We dagen hierbij jou, de luisteraar, uit om voorbij de eerste indruk waar te nemen. 

Credits 

Deze podcast werd gemaakt door audiocollectief Horens in opdracht van het Centraal Museum Utrecht. 

Met speciale dank aan de geïnterviewden: Iris Kensmil, Zaïre Krieger en Laurie Cluitmans. Ook veel dank aan Steffie Maas, Jacqueline Rutten, Arthur van Mourik, Said Saiah, Catharina van Daalen en Natalja Macnack. Met dank aan Museum of Equality and Difference (MOED) voor het beschikbaar stellen van de Nederlandse vertaling van de speech van Sojourner Truth, vertaald door Nancy Jouwe en Gloria Wekker. 

Concept: Joost van Pagée en Michiel van de Weerthof 
Regie, projectleiding, interviews en pré-montage: Joost van Pagée 
Opnames, interviews, sound design, voice-overs, eindredactie, montage: Michiel van de Weerthof 
Voordracht speech van Sojourner Truth: Zaïre Krieger 
Algemene voice-overs: Marieke van de Ven 
Eindmixage en mastering: Floris van Bergeijk 
Ontwerp beeld: HouseTMM 
Ook met dank aan Horens-leden Corinne Heyrman, Jozien Wijkhuijs en Lieven Heerenmans