In het voorjaar van 2023 toont kunstenaar Hannah van Bart (1963) haar werk in een solotentoonstelling in Landhuis Oud Amelisweerd. Van Bart schildert portretten, stillevens en landschappen in een tekenachtig handschrift en met gedempt kleurgebruik. De tentoonstelling omvat werken uit de afgelopen twintig jaar die – op één schilderij na – voor het eerst in Nederland te zien zijn. Samen tonen de werken hoe Van Bart telkens opnieuw terugkeert naar bepaalde motieven.

Hoewel zij figuratief werkt, begint Van Bart zelden vanuit een bestaand beeld. Meestal is het uitgangspunt een type licht, een glans, een modderspoor, een weerschijn. Die sensatie probeert ze vervolgens al zoekende weer te geven. Hoe ziet dit gevoel eruit? Wat is een waarneming en wat is werkelijkheid? Zelf beschrijft ze haar werkwijze als een wandeling, een tocht waarbij de horizon lonkt maar de concrete bestemming nog onbekend is. Het oppervlak van de schilderijen toont dat zoekende schilderproces: als je goed kijkt, ontdek je vele lagen verf. Details van een gezicht, een lichaam, een landschap zijn erop gezet en vervolgens weer weggevaagd – soms letterlijk – weggeschuurd. Al die lagen hebben wel wat weg van herinneringen. Sommige vaag, andere juist heel direct en scherp. Dat draagt bij aan de psychologische diepgang van het werk. En hoewel Van Bart haar karakters nooit op bestaande personen baseert, hebben ze iets herkenbaars – alsof ze voortkomen uit een collectief geheugen.

Centraal Museum in Landhuis Oud Amelisweerd

Van 2022 tot en met 2026 is het Centraal Museum te gast in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, van de lente tot en met de herfst, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse kunstenaar van nu. Op de eerste verdieping van het landhuis brengt het Centraal Museum tentoonstellingen, waarbij de kracht van kunst leidend is. ‘Artist-driven’, wat betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om werk en wensen te presenteren in wisselwerking met de historische kamers. Zo wordt deze historische buitenplaats een actuele en experimentele vrijplaats. Hannah van Bart is de derde kunstenaar in de reeks van deze vijfjarige programmering.

Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.