Dit jaar viert Utrecht met trots dat het 900 jaar stadsrechten heeft. Ter gelegenheid van deze viering stelt de John & Marine van Vlissingen Art Foundation de komende vijf jaar een aanzienlijk bedrag beschikbaar. De genereuze bijdrage is bestemd voor de aankoop van kunst uit Utrecht en van Utrechtse makers. Het fonds geeft daarmee een bijzonder grote impuls aan de collectie van het oudste stadsmuseum van Nederland. 

"Het is een eer om met deze schenking iets te kunnen teruggeven aan de stad Utrecht, een stad die voor onze hele familie van grote betekenis is. Het Centraal Museum is de aangewezen plek om kunst met Utrechtse wortels te beheren en te verzamelen", aldus de heer John Fentener Van Vlissingen, voorzitter van de John & Marine van Vlissingen Art Foundation.

Ook wethouder cultuur Anke Klein is opgetogen over het grote cadeau aan de stad. "Dit initiatief onderstreept hoe belangrijk Utrechtse makers van vroeger en vandaag zijn. Het verbindt de kunst van het verleden met het heden en versterkt de positie van Utrecht als culturele stad in Nederland en in de wereld."

Artistiek directeur Bart Rutten verheugt zich op enkele unieke aankopen die binnenkort bekend kunnen worden gemaakt en ook te zien zullen zijn in het museum tijdens de tentoonstelling De Gezonde stad. Bart Rutten: "De betekenis van dit cadeau is op meerdere fronten groot. We zien het als een enorme verrijking van onze collectie. Tegelijkertijd laat het ook zien dat het museum echt van de stad is en wordt ondersteund door de omgeving. Het museum is de John & Marine van Vlissingen Art Foundation dan ook heel dankbaar voor dit prachtige geschenk."