Er komt nóg een schilderij van Caravaggio naar Nederland. Eerder maakten we bekend dat het Vaticaan bij hoge uitzondering een Caravaggio in bruikleen geeft voor de tentoonstelling. Het doek De graflegging van Christus zal vier weken te zien zijn op de tentoonstelling. Als dat schilderij teruggaat, komt een andere Caravaggio naar Utrecht: Medusa. Dat werk is te zien vanaf 15 januari.

Er zijn twee versies van dit schilderij. De andere Medusa bevindt zich in de collectie van de Galleria degli Uffizi in Florence. Caravaggio beeldde het afgehakte hoofd van Medusa rond 1596 af op een schild.

Uit technisch onderzoek is gebleken dat er wijzigingen zijn aangebracht in de compositie. De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa toont de schilderijen van de Utrechtse caravaggisten te midden van de andere Europese navolgers van Caravaggio. 45 van de ruim 60 bruiklenen zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Zo ook drie topstukken van Caravaggio, waaronder deze Medusa

Medusa is een van de Gorgonen, de drie verschrikkelijke zusters uit de Griekse mythologie, wier uiterlijk zo afzichtelijk was dat ieder versteende die hen aanschouwde. Ze hadden woeste ogen, slagtanden, een uitpuilende tong en slangen in plaats van haar. Medus werd onthoofd door Perseus, maar zelfs na haar dood behield haar hoofd zijn verstenende kracht. Vandaar dat haar afbeelding op een schild, dat werd gebruikt in de strijd, zo toepasselijk is.

De dichter Gaspare Mortula schrijft in een madrigaal uit het begin van de 16e eeuw, -vrij vertaald- "vlucht, want als jouw ogen worden verstard door verbazing, verandert zij je in steen.” Om die reden wordt de Medusa uit particulier bezit in de volksmond ook wel Medusa Mortula genoemd. De figuur van Medusa spreekt nog steeds tot de verbeelding en komt onder meer terug in films.

De Medusa die naar Utrecht komt, was hier nog nooit eerder te zien. De tentoonstelling is open vanaf 16 december. Vanwege verwachte drukte adviseren we iedereen tickets online te boeken.

Koop tickets