Op een veiling in New York heeft het Centraal Museum met succes geboden op het schilderij Het Godenbanket. De Utrechtse meester Joachim Wtewael (1566-1638) schilderde de voorstelling op een kleine koperplaat - het schilderij meet slechts 15,5 x 20.5 centimeter. Het gladde oppervlak van koper gaf hem de mogelijkheid zijn geraffineerde, verfijnde en delicate penseelvoering ten volle te laten zien. 

In een collectiecatalogus uit 1933 werd al verzucht dat een werk op koper van Wtewael nog ontbrak. Directrice Elizabeth Houtzager noemt het in 1952 haar grootste wens om juist dít schilderijtje, Het Godenbanket, aan te kopen. Haar droom werd door velen gedeeld en in de collectiecatalogus van 1999 opnieuw verwoord door senior conservator Liesbeth Helmus.

Bart Rutten, artistiek directeur: 'Het Godenbanket van Wtewael is de gedroomde aanwinst van het Centraal Museum. Hij is beroemd vanwege deze kleine, mythologische werken op koper. Dit werk, met heel veel minutieus geschilderde figuurtjes, is misschien wel de mooiste die Wtewael heeft gemaakt. In de uiterst gedetailleerde penseelvoering op dit formaat herken je de meester.'

Behalve de kleine, maniëristische werken op koper, schilderde Wtewael ook grote voorstellingen, op paneel of doek. Zeven familieportretten op groot formaat bevinden zich in de collectie.

Joachim Wtewael, Het godenbanket, ca. 1601-1603

De bruiloft

Goden en godinnen zijn samengekomen op een vruchtbare open plek in het woud om deze feestelijke gelegenheid met zang en drank te vieren. Terwijl Cupido en Psyche elkaar te midden van hun gasten aan de bruiloftstafel omhelzen, verspreiden de feestgangers zich over het landschap. Sommige hebben zich genesteld op laag zwevende wolken die tussen de bomen hangen, andere zitten, vrijen, of liggen loom in het gras — sommige naakt, andere vrolijk uitgedost. Veel van de goden zijn te herkennen aan hun attributen: Hercules met zijn knots en leeuwenvacht bevindt zich links; Mars, gekleed in felblauw en met helm, omhelst Venus, terwijl een putto een pijl op het liefdespaar richt; Apollo bespeelt, gezeten op een wolk, zijn knieviool en Iris zit op een regenboog hoog boven het feestgewoel.

Met dank aan

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie OCW. 

De aanwinst is vanaf april in het museum te zien. 

Homecoming Wtewael: weekend van de liefde

Op zaterdag 13 april en zondag 14 april vieren we de thuiskomst van dit werk in het Centraal Museum. In dit weekend is er elk halfuur een rondleiding langs de werken van de Utrechtse meester en zijn er van 11:30 tot 16:00 uur tekenworkshops. Ook worden er speciale Wtewael-gebakjes geserveerd.
Lees meer over het weekend van de liefde.