Menu

Centraal Museum

In de tuin van het museum, waar je op een zonnige dag kunt genieten van een hapje en drankje op het gezellige terras, bevind je je in het culturele hart van Nederland. Vanaf deze plaats in Utrecht kun je de contouren van het oudste stedelijke museum in Nederland bewonderen.

Rietveld-collectie    ———

In het voormalige kloostergebouw vind je onze Rietveld-collectie, de grootste ter wereld. Naast de wereldberoemde rood-blauwe stoel tref je diverse andere objecten aan van de veelzijdige ontwerper.

Caravaggisten   ———

Ontdek het clair obscur en de kenmerkende thema’s van internationaal fameuze Caravaggisten zoals Dirck van Baburen, Gerard van Honthorst en Hendrick Terbrugghen. Wist je dat hun schilderijen Rembrandt en Vermeer hebben geïnspireerd?

Gerard van Honthorst, De Koppelaarster, 1625

Dick Bruna   ———

In het originele Dick Bruna-atelier voel je overal de aanwezigheid van de wereldberoemde tekenaar, illustrator en auteur van onder meer de nijntje boeken. Niet voor niets hoort het nijntje museum ook bij het Centraal Museum.

Moderne en hedendaagse kunst  ———

Moderne en hedendaagse kunst neemt een prominente plek in. Bekende kunstenaars zoals Marlene Dumas en Pyke Koch vind je daarom altijd in onze zalen, evenals recente aankopen van het museum op het gebied van hedendaagse kunst. En natuurlijk tonen we regelmatig eigentijdse kunst en vormgeving van Utrechtse bodem.

Marlene Dumas, The brides of Dracula, 1997

Utrechtse schip  ———

Het Utrechtse schip uit de 11e eeuw is, net als het 17e-eeuwse poppenhuis, al jarenlang een veel bezocht hoogtepunt in onze collectie.

_DS57911.jpg

Poppenhuis    ———

Het zijn herkenbare bakens in een dynamische collectie-presentatie, waarin je altijd iets nieuws aantreft.

Mode   ———

Het Centraal Museum was het eerste museum dat in 1917 een conservator mode aanstelde en is inmiddels een ruim honderd jaar oude verzamelaar van mode. Van achttiende-eeuwse japonnen tot spectaculaire ontwerpen van Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau. In de collectie én in spraakmakende tentoonstellingen staat mode regelmatig op de agenda.

Gebouw  ———

Vergeet niet om onderweg te genieten van het gebouw, waarin je de sporen van het vroegere Agnietenklooster terugvindt. Via de Refter heb je sinds de verbouwing in 2016 direct toegang tot De Stallen waar we bijzondere en spectaculaire tentoonstellingen organiseren.

Meer dan alleen tentoonstellingen  ———

Door samen te werken met de gemeente Utrecht, diverse Utrechtse culturele instellingen, vooraanstaande organisaties en bedrijven in Nederland, en musea uit de hele wereld bieden we méér dan een fraaie collectie en bijzondere tentoonstellingen. We organiseren –bijvoorbeeld iedere eerste donderdag van de maand- een divers en inspirerend activiteitenprogramma met video, muziek, workshops, lezingen en nog veel meer.

We wensen je een plezierig en inspirerend bezoek toe.

Centraal Museum verrijkt uw blik 

Nu te zienPlan uw bezoek

Top