Menu

Domtoren bij nacht, Anne Hamers.jpeg

Utrecht, levendige stad ———

Het Centraal Museum is gevestigd in Utrecht, het culturele hart van Nederland. Om het museum vind je de levendige stad, bekend om onder meer haar Domtoren, grachten, culturele instellingen en Hoog Catharijne. Lees meer over de omgeving van het Centraal Museum.

DOMunder    ———

De geschiedenis van de gemeente Utrecht is rijk en gaat zelfs terug naar de steentijd. In 2015 vinden archeologen namelijk sporen die teruggaan tot 11.000 voor Christus. Het duurt nog tot 1122 voordat Utrecht als een van de eerste steden stadsrechten krijgt. In de stad vind je de sporen van deze rijke geschiedenis terug.

DOMunder, Utrecht

TivoliVredenburg   ———

De stad is ook rijk aan cultuur. Om er enkele te noemen: het heeft het grootste poppodium van Nederland, van pop tot klassiek, het Spoorwegmuseum toont een rijke schakering aan oude treinen en Museum Speelklok laat diverse kleine en grote zelfspelende muziekinstrumenten zien en in het Catharijne Convent is diverse religieuze kunst te zien. Natuurlijk vind je ook het Centraal Museum met het nijntje museum en Rietveld Schröderhuis in de stad.

TivoliVredenburg, zaal Hertz

Oudegracht fotograaf Jurjen Drenth.jpeg

Domtoren, symbool van de stad ———

De in gotische stijl opgetrokken Domtoren is het symbool van de stad en bevindt zich op ca 10 minuten loopafstand van het Centraal Museum Utrecht. Met honderdtwaalf meter is de toren de hoogste kerktoren in Nederland en kun je hem tot ver in de omtrek zien. Gebouwd tussen 1321 en 1382 vormt het al heel lang een baken in de stad. Waar vroeger het middenschip van de Dom was, vind je nu het Domplein.

oudegracht-varen-01-jurjen-drenth.jpg

Mooiste grachten   ———

De Oudegracht verbindt de Kromme Rijn en de Vecht en slingert als een ader door de stad. De grachten in Utrecht zijn uniek door hun werven en werfkelders die vroeger een havensysteem in de binnenstad vormden. Deze waren oorspronkelijk bedoeld als opslag en doorgangsruimte voor goederen die over het water vervoerd werden.
Wie nu door de stad loopt, vindt veel gezellige restaurants en bijzondere winkels langs de Oudegracht. Niet voor niets werd Utrecht al eens uitgeroepen tot stad met de mooiste grachten.

Unesco Literatuurstad   ———

Vorig jaar werd Utrecht door Unesco uitgeroepen tot literatuurstad. Bekende Nederlandse schrijvers als Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma en Ingmar Heytze woonden of wonen in Utrecht. Dick Bruna was een van hen en met behulp van zijn boekjes leren nog steeds miljoenen kinderen overal ter wereld lezen.

Missaal, gemaakt rond 1500, inventarisnummer 1020

Centraal Station en Hoog Catharijne   ———

Het Centraal Station Utrecht vormt een kruispunt in het Nederlandse treinennetwerk. Hier vind je tussen het Jaarbeursplein en het Vredenburg winkelcentrum ook Hoog Catharijne. Het voormalige Hoog Catharijne, dat in 1973 door Koningin Beatrix werd geopend, is ingrijpend verbouwd en heeft internationale allure gekregen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie   ———

In de provincie rondom Utrecht vind je de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die een rijk verleden van verdedigen met water laten zien. In een ca 85 km lange route vind je zo’n 45 forten, twee kastelen en zes vestingen, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Samenwerking in de stad   ———

Het Centraal Museum werkt intensief samen met de gemeente, onder meer op het gebied van kunst in de openbare ruimte en behoud van de kunstwerken in het depot.
Vijf keer per jaar organiseert de gemeente een culturele zondag, waarop een specifieke wijk met diverse culturele activiteiten centraal staat. Het Centraal Museum maakt daar regelmatig deel van uit.

Top