Van 2022 tot en met 2026 strijkt het Centraal Museum neer in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, elke lente en zomer, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse hedendaagse kunstenaar. Op de eerste verdieping brengt het Centraal Museum presentaties waarbij de kracht van kunst leidend is. De tentoonstellingen zijn artist-driven, wat betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om diens werk en wensen te presenteren in dialoog met de historische kamers. Zo wordt deze historische buitenplaats een actuele en experimentele vrijplaats.

Het Centraal Museum is geen vreemde in het landhuis. Eind jaren tachtig, toen het in zwaar weer verkeerde, ontfermden enkele medewerkers van het museum zich over het landhuis en werden er tentoonstellingen georganiseerd. Arjan den Boer schreef een blog over de museale historie van Oud Amelisweerd.

Door deze nieuwe reeks van tentoonstellingen willen we als museum opnieuw bijdragen aan deze buitenplaats en dit Utrechtse erfgoed levend houden. We hopen zowel de kunstliefhebber als de bezoeker van het park een bijzondere ervaring te geven: een traktatie op kunst.

Klik hier voor de actuele programmering. Landhuis Oud Amelisweerd is van woensdag tot en met zondag geopend. De entreeprijs is op donatie (Museumkaart is niet geldig). Het Landhuis gaat vanaf 14 november in winterslaap en opent weer in het voorjaar van 2023.

Deze vijfjarige programmering is een partnerproject van Hartwig Art Foundation.