Straatmuziek II

Straatmuziek II

Theo van Doesburg (Utrecht 1883 - 1931 Davos)

1915

inkt op papier

AB5610

tekening

bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed 1999 (Oorspronkelijke bruikleengever: Instituut Collectie Nederland (schenking Van Moorsel))

Afmetingen

hoogte 15 cm

breedte 10 cm

Opschriften / merken

• opschrift voorzijde l.o. (met inkt): vDoesburg

• opschrift voorzijde r.o. (met potlood): Straatmuziek II

• opschrift voorzijde r.o. (met inkt): 1912

Opmerkingen

Deze tekening was bijgesloten in een brief van Van Doesburg aan Antony Kok d.d. 7 juni 1915 (Van Doesburg Archief, R.K.D.). De brief gaat over muziek en beeldende kunst, en besluit met de woorden "Hierbij sluit ik een krabbel in van 1912". De datering op de tekening is vermoedelijk onjuist. Straatmuziek II en I (inv.nr. AB4573) dateren waarschijnlijk van mei of juni 1915, nadat Van Doesburg de "geluidstekeningen" van Louis Saalborn en Laurens van Kuik had gezien op de voorjaarstentoonstelling van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken in Amsterdam.

• Experimenten met muziek : Nelly en Theo van Doesburg en de muziek van Jakob van Domselaer, Wies van Moorsel, (Rode Haring, 4, juli 2021), pp. 44-61, p. 51, met afb. in kleur

• Theo van Doesburg : oeuvrecatalogue, ed. by Els Hoek. Marleen Blokhuis ... [et al.]. [forew. Sjarel Ex, Evert van Straaten], (Utrecht, 2000), cat.nr.407, met afb.

Tentoonstellingen

• Rietvelds Ranke Ruimtedieren en andere creaturen van de avant-garde, Centraal Museum, Utrecht, 2008

• De Stijl in Tilburg. Boeiend verslag van een bijzondere vriendschap, De Pont, Stichting voor Hedendaagse Kunst, Tilburg, 2007 - 2008

• Van Doesburg / Van Dam, Centraal Museum, Utrecht, 2005