Schetsboek 10

Schetsboek 10

Theo van Doesburg (Utrecht 1883 - 1931 Davos)

1924

potlood op papier; kleurpotlood, inkt en aquarel op papier; inkt en aquarel op papier; potlood en inkt op papier; potlood en aquarel op papier

AB4148A-AK

aquarel, tekening, schetsboek

bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed 1999 (Oorspronkelijke bruikleengever: Instituut Collectie Nederland (schenking Van Moorsel))

Afmetingen

hoogte 14 cm

breedte 22 cm

Opschriften / merken

• opschrift voorkaft buitenzijde (met potlood): 1911 1924 appartenant à // Theo van Doesburg // av Schneider // 84 // Clamart // (Seine)

• opschrift voorkaft buitenzijde (met potlood): Belle Ile

• opschrift voorkaft binnenzijde (met potlood, kleurpotlood en inkt): De beteekenis van de 4e dimensie // voor het beeldend bewustzijn

• opschrift voor- en achterkaft binnenkant (met potlood, kleurpotlood en inkt): [berekeningen van uitgaven]

• opschrift achterkaft buitenzijde (met potlood): [schetsje van vlakken en lijnen]

Motief

figuurstudie, stilleven, landschap, Frankrijk, Belle Ile

Het schetsboek bestaat uit 36 reisschetsen.

Afgebeeld zijn respectievelijk b, c, f, i, k, l, p, r, u en w.

De schetsen zijn gemaakt tijdens een vakantie op het eiland Belle Ile voor de kust van Bretagne. Zoals blijkt uit ansichtkaarten van Theo en Nelly van Doesburg aan Antony Kok (Van Doesburg Archief, R.K.D.) was dat in juni 1924.

Ondanks het opschrift "1911" op de voorkaft zijn er geen schetsen uit dat jaar in het schetsboek te vinden.

• Theo van Doesburg : oeuvrecatalogue, ed. by Els Hoek. Marleen Blokhuis ... [et al.]. [forew. Sjarel Ex, Evert van Straaten], (Utrecht, 2000), cat.nr.720a-ai, met afb. in kleur