Twee besnijdenisstoelen

Twee besnijdenisstoelen

Dit object is nu niet in het museum te zien

Titel

Twee besnijdenisstoelen

Vervaardiger

Datering

1800

Materiaal / Techniek

iepenhout, vurenhout, fluweel, polychromie

Inventarisnummer

9877/001-002

Objectnaam

meubilair, stoel

Verwerving

schenking 1946

Afmetingen

hoogte 95 cm

breedte 67 cm

diepte 67 cm

Opschriften / merken

  • opschrift op rugleuning (geborduurd): Vertaling: Gelooft zijt Gij, Eeuwige onze God, Koning / der wereld, Die ons geheiligd heeft / door Zijn geboden en ons bevolen heeft omtrent de besnijdenis / Geloofd zijt Gij, Eeuwige, onze God, Koning / der wereld, Die ons geheiligd heeft / door zijn geboden en ons bevolen heeft hem te doen treden / in het verbond van Abraham / onze aartsvader. (9877/001)

  • opschrift op rugleuning (geborduurd): Vertaling: Dit is de stoel / van Elia, gedenk hem ten goede / Zoals hij opgenomen is in het verbond, zo / moge hij opgenomen worden in de Tora, in het huwelijk / en in het doen van goede daden. Dit is een geschenk van / de besnijder de heer Juda, bijgenaamd Leib / zoon van de heer Zisel de Beer in het jaar 5580 (=1819/1820)

  • nummer voorregel : XII

  • nummer achterregel : XII

Fysieke beschrijving

Iedere armstoel is opgebouwd uit iepenhouten onderdelen. De huizen van de vier poten zijn door dubbel getoogde pen- en gatverbindingen vergaard met de zittingregels. Het gevormde zittingraam wordt aan de onderzijde verstevigd door vier grenen hoekklossen. De achterpoten lopen in een stuk door in de rugstijlen van de stoel, die zijn verbonden met de onder- en kapregel door enkel getoogde pen- en gatverbindingen. De armleuningen zijn tevens met zitting en rug door enkel getoogde pen- en gatverbindingen vergaard. Zitting en rugleuning zijn bekleed met een paars fluweel. Het houtwerk is beschilderd met een grijze verf, met bronsverf accenten.

Geassocieerd onderwerp

Utrecht, Nederlands Israëlitische Synagoge (herkomst)

joden (Utrecht) (religie)

Geassocieerde periode

Moderne tijd 1795-heden

Opmerkingen

De twee stoelen zijn afkomstig uit de Nederlands Israëlitische Synagoge aan de Springweg. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze rond 1820 door Juda, bijgenaamd Leib Salomon de Beer (1786-1875) aangeboden aan de synagoge in Utrecht. De Beer, die in het dagelijks leven bekend stond als Levi Salomon was geboren in Nederasselt in Gelderland. Hij was kerkbestuurder in Utrecht en fungeerde daar ook als besnijder. Achter zijn winkel 'De Witte Beer', in een nu verdwenen pand op de hoek Oudkerkhof-Domsteeg, beheerde hij een synagoge. Op de ene stoel (rechts op de afbeelding), in het Hebreeuws, de lofzeggingen die resp. door de besnijder en de vader bij een besnijdenis worden uitgesproken. De andere stoel (links op de afbeelding) is de 'zetel van Elia'.

Documentatie

  • Catalogus van het Historisch Museum der stad, supplement, cat. nr. 1509 x

  • Gifts from the heart : ceremonial objects from the Jewish Historical Museum, Amsterdam, ed. Julie-Marthe Cohen ... [et al.] ; with contributions by Mirjam Alexander-Knotter ... [et al.], (Amsterdam, 2004), p. 196-197 met afb. in kleur, cat. 35

  • [Verslag] Centraal Museum [1946], de directrice van het Centraal Museum C.H. de Jonge, ([Utrecht, 1947]), p. 8

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL:

https://hdl.handle.net/21.12130/collect.37B15713-3EAA-437F-85B2-3CD4907556C8

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!