Tafelkast of luiermandkast

Tafelkast of luiermandkast

eiken-, palissander- en notenhout, ebbenhoutfineer

kast, tafelkast

legaat 1942

Afmetingen

hoogte 170 cm

breedte 103.5 cm

diepte 50 cm

Opschriften / merken

• geen :

Fysieke beschrijving

De tafel is opgebouwd uit een onderstel en een bovenkast met kap. Alle onderdelen zijn door enkel getoogde pen- en gatverbindingen met elkaar verbonden. De zijden en deuren zijn opgebouwd uit massieve planken, waarop het lijstwerk deels is gelijmd en deels is gespijkerd De laden zijn gespijkerd. De deuren draaien ieder op twee oorspronkelijke scharnieren. Het bovenste deel van de middelste pilaster kan opzij worden geschoven zodat het sleutelgat zichtbaar wordt. De achterwand van de bovenkast is opgebouwd uit drie horizontale planken die met messing en groef in elkaar, de zijden en bovenkant grijpen en aan de onderkant tegen de achterkant zijn gespijkerd.

• Verslag van het Centraal Museum der gemeente Utrecht 1942, de directrice van het Centraal Museum C.H. de Jonge, ([Utrecht, 1943]), p. 4

Tentoonstellingen

• Script. Mode en interieur, van salon tot house, Centraal Museum, Utrecht, 2007 - 2008