Gedenkpenning herdenking in Utrecht van vijftig jaar onafhankelijkheid van Nederland

brons, geslagen

penning, gedenkpenning

legaat 1940

Afmetingen

diameter 2.7 cm

Opschriften / merken

• omschrift kz : GESLAGEN AAN 'S RIJKS MUNT 28 NOVEMBER 1863. [mercuriusstaf]

• omschrift vz : 1813 1863

• opschrift kz : 28 / NOVEMBER / 1813.

Geassocieerd onderwerp

politieke gebeurtenissen (Utrecht) (bestuur)

Geassocieerde periode

Moderne tijd 1795-heden

Opmerkingen

Kozakken speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van Utrecht op 28 november 1813.Zie de notulen van B. & W. 3 Nov. 1863: "Gehoord de mededeling van den Secretaris, dat hem van wege een der leden van het Muntcollege is berigt, dat bij gelegenheid van de plegtige herdenking van den 28 nov. 1863 aan 's Rijks Munt een gedenkpenning zal worden geslagen, die o.a. aan verschillende autoriteiten alhier zal worden aangeboden en dat, waneer het stedelijk Bestuur zulks mogt verlangen, men van den kant van het Muntbestuur bereid zoude wezen om daarvan een aantal voor de Stad te doen slaan tegen den prijs van f 0.05 per stuk, wanneer men welligt van staswege die gedenkpenningen als herinnering op eenigzins ruime scaal mogt willen doen uitreiken… is verstaan van het aanbod van de Munt gebruik te maken." Zie Dirks ,pl. CXII, nr. 899.

• Catalogus van het Historisch Museum der stad [1928, cat. nrs. 1-1403], W.C. Schuylenburg, (Utrecht, 1928), cat. nr. 71, 3de exemplaar