Muntgewichtdoos met weegschaal

Muntgewichtdoos met weegschaal

hout; geel koper; ijzer; zijde

muntgewichtdoos, gewicht, weegschaal

legaat 1937

Afmetingen

hoogte 1.8 cm

breedte 13.3 cm

diepte 5.8 cm

Opschriften / merken

• merk een van messing schaaltjes van de weegschaal : koning met scepter en rijksapel (=beeldenaar voor een Hongaars ducaat)

• opschrift in de bodem : Wan man das Gewicht tief leget so kann man Dopolonen wiegen

• opschrift binnenzijde deksel, op etiket : Ein Waglein ohne Gewicht einen Ducaten zu wiegen auf den Bo..en für die Esze ab getheilet a.i. bis 6 W 64 Esze wiegen i.f.'

• signatuur binnezijde deksel, onder opschrift : Paulus Deinert

• brandmerk op deksel : twee brandstempels, de voor- en achterzijde van een ducaat

• Edele en onedele metalen. De verzamelingen van het Centraal Museum Utrecht [onedele metalen cat. nr. 1-250], L.E. van den Bergh-Hoogterp en B. Dubbe, (Utrecht, 1997), p. 809, cat. nr. 183, met afb.