Gedenkpenning driehonderdjarig bestaan van de Utrechtse Universiteit, "De Groote Geus"

1936

brons, gegoten

penning, gedenkpenning

schenking 1936

Afmetingen

diameter 8.5 cm

Opschriften / merken

• omschrift keerzijde : 60STE LUSTRUM . UTRECHTSCHE UNIVERSITEIT. // SOL JUSTITIAE ILLUSTRA NOS.

• omschrift voorzijde : [ster] GEEN VOLK IS WAARLIJK VRIJ DAT NIET ZICH ZELF BEVRIJDT

• opschrift keerzijde : 1636 1936 // UTRECHTSCH STUDENTEN CORPS // = DE GROOTE GEUS = // AANGEBODEN // DOOR HET // U. S. C. // 29 - X - 1936

Geassocieerd onderwerp

hoger onderwijs (Utrecht) (onderwijs)

Geassocieerde periode

Moderne tijd 1795-heden

Opmerkingen

Op de voorzijde krijgt prins Willem I een charter aangeboden door een nar, op de achtergrond het voor het lustrumspel opgetrokken houten kasteel Vredenburg. Op de keerzijde het academiewapen. Zie A.C. von Weiler, Koninklijke Begeer, Penningen V, 1935-1960, nr. 993.

• Catalogus van het Historisch Museum der stad, supplement, cat. nr. 3136 2x