Portret van René Descartes (1596-1650)

Weenix was naast landschapschilder ook een begaafd portretschilder. Een van de weinige portretten die van zijn hand bewaard zijn gebleven is dat van de Franse filosoof René Descartes, die toen hij door Weenix werd vereeuwigd in de Republiek woonde. Hier schreef hij tussen 1628 en 1649 zijn belangrijkste wetenschappelijke en filosofische werken. Op de opengeslagen pagina van het boek in zijn handen zijn de woorden ‘Mundus est Fabula’ te lezen: ‘de wereld is een verzinsel’.

Portret van René Descartes (1596-1650)

Jan Baptist Weenix (Amsterdam 1621 - 1659 Huis ter Mey (Vleuten))

olieverf op doek

schilderij

aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt 1935

Afmetingen

hoogte 45.1 cm

breedte 34.9 cm

hoogte (met lijst) 54.7 cm

breedte (met lijst) 44.6 cm

diepte (met lijst) 4.5 cm

Opschriften / merken

• signatuur recto r.b. : Gio Batt[ist]a // Weenix

• opschrift recto r. (op boek) : Mundus // est // fabula

Geassocieerd onderwerp

hoger onderwijs (Utrecht) (onderwijs)

Geassocieerde periode

Habsburgse tijd en Republiek 1528-1795

Motief

portret, mansportret, Descartes, René

Opmerkingen

René Descartes (La Haye, Frankrijk 1596-Stockholm 1650), Frans Filosoof en wiskundige, grondlegger van het rationalisme. Hij ontvluchtte Frankrijk en vestigde zich in Nederland. Hij woonde enkele jaren in Utrecht, waar hij in conflict kwam met Voetius. Voetius verwierp de rationalistische denkbeelden van Descartes en wist bij de vroedschap gedaan te krijgen dat Descartes in 1643 de stad moest verlaten. De tekst in het boek dat Descartes in de hand houdt luidt: ''Mundus est fabula'' (De wereld is een verzinsel). Zijn beroemste werk is Discours de la méthode [...], Leiden 1637.

• Cartesian reflections : essays on Descartes's philosophy, John Cottingham, (Oxford, 2008), omslag, afb. in kleur

• Catalogus van schilderijen der Utrechtsche School, (Utrecht, 1941), cat. nr. [?], afb. 13

• Comenius en Descartes : worsteling om een wereldbeeld, [red. en tekst Mark van Hattem], (Naarden, 1996), p. 9, afb. op voorkant en op p. 1 en 2

Tentoonstellingen