Heilige Lebuinus; de aartsbisschoppen en bisschoppen van Utrecht

Heilige Lebuinus; de aartsbisschoppen en bisschoppen van Utrecht

Frederik Bloemaert (graveur) (Utrecht 1614 ca. - 1690 Utrecht)

Abraham Bloemaert (ontwerper) (Gorinchem 1566 - 1651 Utrecht)

ca. 1635 - ca. 1650

gravure op papier

5395/a

prent, gravure

schenking 1926

Afmetingen

hoogte (plaat) 46.4 cm

breedte (plaat) 30.1 cm

hoogte (passepartout) 63.8 cm

breedte (passepartout) 49 cm

Opschriften / merken

• signatuur l.o. : Abrahamus Bloemaert Invent. Fred: Bloem[-]: sculp: et excud.

• opschrift r.o. : 9

• opschrift m.b. : Prædicamus Christum crucifixum: Judæis quidem scandalum Gentibus autem stultitiam; ipsis autem vocatis, Christum Dei virtutem, et Dei sapientiam. 1. Cor. 1. v. 23.

• onderschrift m.o. : Pro Christo legatione fungimur, tanquam Deo exhortante per nos. Obsecramus pro Christo, reconciliamini Deo. 2 Cor: 5. v. 20. // S. LEBVINVS Presbyter, Transisalaniæ Apostolus, et insignis animarum zelator: qui ex Anglia Vltrajectum veniens, a S. Gregorio Episcopo, cum B. Marcellino, // ad convertendos Transisalanos et Saxones missus est: quoru[-] concilium Sacerdotali habitu, crucem cum Evangelij codice gestans ingressus, Christu[-] libera voce prædicavit: // inde rejectus, et ad erudiendam plebam conversus, post multarum passionum tolerantiam, multorumq[-] conversionem, sanctissime Obijt. prid. idus Nov. A.° 785 Sepult[-] Daventriæ.

Geassocieerd onderwerp

bisdom (Utrecht) (religie)

Geassocieerde periode

Bisschoppelijk Utrecht 695-1528

Motief

heilige

Opmerkingen

Deze prent maakt deel uit van een serie van twaalf bisschoppen en prelaten van Utrecht. Elf prenten uit deze serie bevinden zich in de collectie van het Centraal Museum. Frederick Bloemaert graveerde er negen en zijn broer Cornelis twee (inv.nrs.6660 en 6667). Cornelis Bloemaert graveerde de eerste twee prenten van deze serie in 1626 naar Abraham Bloemaert, 'Heilige Bonifatius', 1626, olieverf op doek, 200 x 138 cm, Aartsbisschoppelijk Paleis, Utrecht en naar 'Heilige Willibrordus', nu onbekend. Pas vanaf omstreeks 1630 is Abraham Bloemaert ontwerpen gaan tekenen voor de tien andere gravures. Daar Cornelis Bloemaert toen reeds uit Utrecht was vertrokken, werden deze inventies door Frederick Bloemaert in prent gebracht. Aan de serie in het Centraal Museum ontbreekt de laatste gravure, de 'Heilige Engelmundus' (Hollstein 1949-..., II (1950), p.84, nr.4).

• Abraham Bloemaert and his sons, Marcel G. Roethlisberger, Marten Jan Bok, (Doornspijk, 1993), dl. I, cat. nr. 439; dl. II, afb. 611

• De Catalogus der schilderijen [1952], (Utrecht, 1952), cat. nr. 720

• De Nederlandsche Geschiedenis in platen, Muller, Frederik, (Amsterdam, 1863-1882), 95

Tentoonstellingen