Tweedelige japon bestaande uit lijfje en rok

Een van de eerste japonnen die in de collectie van het Centraal Museum werd opgenomen, is deze avondjapon uit 1876. De oorspronkelijke eigenares van dit modieuze kledingstuk was de nicht van -oud-directrice en conservator- Carla de Jonge, Annette Lucie Koch-van Rappard (1857-1928). Deze in Nederlands-Indië geboren dame trouwde in Leiden met de Zwitserse consul en weduwnaar Ferdinand Koch (1847-1900). Jonkvrouw Koch-van Rappard woonde sindsdien in Scheveningen, maar reisde ook vaak door Europa, met name naar Parijs. In deze hoofdstad van de mode kocht ze vermoedelijk deze japon van het modehuis Emile Pasquier. De helder blauwe rok met gedrapeerde sleep en het lijfje van goudgele en blauwe ciselé fluweel moeten veel indruk gemaakt hebben op omstanders. In de voering van de onderrok zitten drie strikbanden onder elkaar, om de rok zijn kenmerkende vorm te geven. Een ander voorbeeld van 'verborgen' raffinement zijn de loodjes in de voering van het lijfje. Daardoor bleef het lijfje goed op zijn plek zitten.

1/22

Tweedelige japon bestaande uit lijfje en rok

zijde, fluweel, kant, katoen, katoenen batist; naaldkant, jacquard geweven, Ciselé fluweel

4468/001-002