Kolder

Kolder

Deze kolder is een van de weinige zeventiende-eeuwse kledingstukken in een Nederlandse museumcollectie. Leer of textiel was voor velen&nbsp; een kostbaar bezit. Dat is de reden dat&nbsp; kleding werd doorgedragen tot het tot op de draad was versleten . Of het materiaal werd hergebruikt. Het is daarom bijzonder dat deze jas van dik leer bewaard is gebleven en dat&nbsp; in een uitzonderlijk goede conditie. <BR> <P>Vanaf de tweede helft van de&nbsp; zestiende eeuw werd een kledingstuk als dit voornamelijk gedragen door ruiters, soldaten en zeelieden. De dikte van het materiaal zorgde dat&nbsp; de kolder de drager bescherming bood tegen allerlei vormen van onheil van buitenaf. Soms werd de kolder in combinatie met een kuras (een soort harnas) gedragen. Er zijn tientallen schilderijen uit deze periode bewaard gebleven, waarop de jas is afgebeeld. . </P> <P>Een dergelijke jas werd altijd van leer gemaakt maar het model was&nbsp; aan mode onderhevig. Vanwege de langere schootpanden is deze kolder te dateren tussen 1660 en 1670. Bijzonder zijn de lange mouwen. Deze zijn van minder dik leer gemaakt dan de rest van de jas, wat de bewegingsvrijheid ten goede kwam. De mouwen hebben aan de achterkant diepe inkepingen. De vetersluiting van een gevlochten streng metaaldraad met zilveren nestelpen, die verticaal over de borst loopt, is puur decoratief; de jas heeft een blinde sluiting, waarbij oog en haak om en om zijn geplaatst. Zo werd voorkomen dat de jas makkelijk open viel bij plotselinge bewegingen. </P>

1/5

Deze kolder is een van de weinige zeventiende-eeuwse kledingstukken in een Nederlandse museumcollectie. Leer of textiel was voor velen  een kostbaar bezit. Dat is de reden dat  kleding werd doorgedragen tot het tot op de draad was versleten . Of het materiaal werd hergebruikt. Het is daarom bijzonder dat deze jas van dik leer bewaard is gebleven en dat  in een uitzonderlijk goede conditie.

Vanaf de tweede helft van de  zestiende eeuw werd een kledingstuk als dit voornamelijk gedragen door ruiters, soldaten en zeelieden. De dikte van het materiaal zorgde dat  de kolder de drager bescherming bood tegen allerlei vormen van onheil van buitenaf. Soms werd de kolder in combinatie met een kuras (een soort harnas) gedragen. Er zijn tientallen schilderijen uit deze periode bewaard gebleven, waarop de jas is afgebeeld. .

Een dergelijke jas werd altijd van leer gemaakt maar het model was  aan mode onderhevig. Vanwege de langere schootpanden is deze kolder te dateren tussen 1660 en 1670. Bijzonder zijn de lange mouwen. Deze zijn van minder dik leer gemaakt dan de rest van de jas, wat de bewegingsvrijheid ten goede kwam. De mouwen hebben aan de achterkant diepe inkepingen. De vetersluiting van een gevlochten streng metaaldraad met zilveren nestelpen, die verticaal over de borst loopt, is puur decoratief; de jas heeft een blinde sluiting, waarbij oog en haak om en om zijn geplaatst. Zo werd voorkomen dat de jas makkelijk open viel bij plotselinge bewegingen.

Dit object is nu niet in het museum te zien

Titel

Kolder

Vervaardiger

Datering

1660 - 1670

Materiaal / Techniek

zeemleer, zilver

Inventarisnummer

4461

Objectnaam

herenkleding, jas, kolder

Verwerving

bruikleen# 1923 (bruikleen van particuliere collectie)

Afmetingen

lengte midden achter 92 cm

mouwlengte 50 cm

rugbreedte 43 cm

hoogte cm

breedte cm

diepte cm

Documentatie

  • Catalogus van het Museum van Oudheden [1904], supplement, cat. nr. 1985 1x

  • Centraal Museum Gids : een gids voor vrienden, Cornel Bierens, (Utrecht, 2001), p. 106; p. 112; p. 107 (afb. in kleur)

  • De costuumverzameling in het Centraal Museum 1750-1930 : gids en catalogus, (Utrecht, 1947), cat. nr. 4, pp. 4, 55, afb. nr. 2

Tentoonstellingen

  • Uit de Mode, Centraal Museum, Utrecht, 2017

  • Dit is het Centraal Museum! Topstukken uit de vijf collecties, Centraal Museum, Utrecht, 2012 - 2015

  • Mannen en Sieraden. Dinie Besems, Centraal Museum, Utrecht, 2004

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL:

https://hdl.handle.net/21.12130/collect.4E3B081E-345C-464C-B709-A84CBFAC9B4E

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!