De bruiloft van Cupido en Psyche

Nu in het museum in Collectie Centraal

De bruiloft van Cupido en Psyche

Hendrick Goltzius (graveur) (Mühlbracht 1558 - 1617 Haarlem)

Bartholomeus Spranger (ontwerper)

inkt op papier

prent, gravure

bruikleen 2020

Afmetingen

hoogte 43.8 cm

breedte 85.8 cm

hoogte (met lijst) 66.5 cm

breedte (met lijst) 107.5 cm

diepte (met lijst) 3 cm

Opschriften / merken

• signatuur en datering rechtsonder in cartouche (opdruk): Barto.Sprangers Ant.us Inven. Anno 1587. H. Goltzius sclup. et excud.

• opschrift linksonder in voorstelling (opdruk): opdracht aan Wolfgang Rumpf, kanselier van Rudolph II

• opschrift onder de voorstelling (opdruk): negen maal vier regels Latijnse tekst (zie NHD 341 II (IV))

Motief

huwelijk, godenfeest, maniërisme, Cupido, psyche, horror vacuï, Wtewael, Joachim

Opmerkingen

De gravure die de Haarlemse maniërist Hendrick Goltzius maakte naar het ontwerp van Bartholomeus Spranger van de Bruiloft van Cupido en Psyche is de uitkomst van een van de subliemste samenwerkingen tussen een ontwerper en graveur in de geschiedenis van prentkunst. Het schitterende resultaat is slechts ten dele te danken aan Sprangers uitzonderlijke ontwerp, want Gotzius deed niet voor hem onder en ontwikkelde een graveerstijl die zich in virtuositeit en complexiteit met Sprangers compositie kon meten. De sensationele voorstelling omvat meer dan 80 figuren, en is gesneden in drie koperen platen en op drie bladen afgedrukt. Het werk wordt het ‘manifest van het maniërisme’ genoemd.

Tentoonstellingen

• Collectie Centraal, Centraal Museum, Utrecht, 2023