Kruisdraging

Kruisdraging

D<SPAN lang=N>e kruisdraging van David de Haen is een kopie naar een schilderij van Dirck van Baburen in de Pietá-kapel in de San Pietro in Montorio in Rome. Baburen kreeg samen met De Haen in 1616/17 de prestigieuze opdracht tot de decoratie van de kapel, die behalve het altaarstuk bestond uit vier schilderijen. Het hoofdaltaar met <I>De graflegging</I> werd uitgevoerd door Dirck van Baburen. De twee grote schilderijen ter weerszijden op de zijmuren stelden <I>De kruisdraging van Christus</I> en <I>De oprichting van het kruis</I> voor. Beide waren waarschijnlijk van de hand van Baburen. De twee lunetten erboven werden geschilderd door David de Haen. Ze stellen <I>De bespotting van Christus</I> en <I>Het gebed in de hof van Gethsemane</I> voor. Afgezien van <I>De oprichting van het kruis</I> bevinden al deze schilderijen zich tot op de dag van vandaag in de kapel waarvoor zij werden geschilderd. Opdrachtgever was de Spanjaard Pietro Cussida. Er is indirect bewijs dat deze rijke diplomaat van plan was om in zijn geboortestad Zaragoza een kunstverzameling onder te brengen. Deze collectie bestond voor een deel uit replica’s van de schilderijen die bestemd waren voor de kapel. <I>De</I> <I>Graflegging</I> uit de collectie van het Centraal Museum is er een van. <I>De kruisdraging</I> is de kopie die De Haen in opdracht van Cussida schilderde naar Dirck van Baburen. Ook van twee andere schilderijen uit de kapel zijn kopieën bewaard gebleven. Van <I>De oprichting van het kruis</I> ontbreekt elk spoor.</SPAN>

De kruisdraging van David de Haen is een kopie naar een schilderij van Dirck van Baburen in de Pietá-kapel in de San Pietro in Montorio in Rome. Baburen kreeg samen met De Haen in 1616/17 de prestigieuze opdracht tot de decoratie van de kapel, die behalve het altaarstuk bestond uit vier schilderijen. Het hoofdaltaar met De graflegging werd uitgevoerd door Dirck van Baburen. De twee grote schilderijen ter weerszijden op de zijmuren stelden De kruisdraging van Christus en De oprichting van het kruis voor. Beide waren waarschijnlijk van de hand van Baburen. De twee lunetten erboven werden geschilderd door David de Haen. Ze stellen De bespotting van Christus en Het gebed in de hof van Gethsemane voor. Afgezien van De oprichting van het kruis bevinden al deze schilderijen zich tot op de dag van vandaag in de kapel waarvoor zij werden geschilderd. Opdrachtgever was de Spanjaard Pietro Cussida. Er is indirect bewijs dat deze rijke diplomaat van plan was om in zijn geboortestad Zaragoza een kunstverzameling onder te brengen. Deze collectie bestond voor een deel uit replica’s van de schilderijen die bestemd waren voor de kapel. De Graflegging uit de collectie van het Centraal Museum is er een van. De kruisdraging is de kopie die De Haen in opdracht van Cussida schilderde naar Dirck van Baburen. Ook van twee andere schilderijen uit de kapel zijn kopieën bewaard gebleven. Van De oprichting van het kruis ontbreekt elk spoor.

Nu in het museum in Collectie Centraal

Titel

Kruisdraging

Vervaardiger

David de Haen (Amsterdam 1585 ca. - 1622 Rome)

werkplaats Dirck van Baburen (Wijk bij Duurstede 1595 ca. - 1624 Utrecht)

Datering

1617 - 1621

Materiaal / Techniek

olieverf op doek

Inventarisnummer

34968

Objectnaam

schilderij

Verwerving

aankoop met steun van de Van Baaren Stichting en de BankGiro Loterij 2019

Afmetingen

hoogte 193.5 cm

breedte 244 cm

diepte 3 cm

hoogte (met lijst) 202 cm

breedte (met lijst) 251.5 cm

diepte (met lijst) 8.5 cm

Documentatie

  • De Bentvueghels : Een berucht kunstgezelschap in Rome 1620-1720, Liesbeth M. Helmus, (Amsterdam, 2023), p. 56, noot 51

  • I caravaggeschi : percorsi e protagonisti, a cura di Alessandro Zuccari ; ideazione e direzione scientifica Claudio Strinati e Alessandro Zuccari, (Ginevra, 2010), deel 2, afb. 4 op p. 289 (als David de Haen)

  • Il collezionismo di Pietro Cussida a Roma e una seconda cappella della Pietà di San Pietro in Montorio, Cecilia Grilli, (Caravaggio e L'Europa : il movimento caravaggesco internazionale da Caravaggio a Mattia Preti, 2005), p. 57-63 en cat. nr. V.21, p. 401 (als David de Haen), p. 57-63 en cat. nr. V.21, p. 401 (als David de Haen)

Tentoonstellingen

  • Collectie Centraal, Centraal Museum, Utrecht, 2023

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL:

https://hdl.handle.net/21.12130/collect.05773501-4549-4B79-880E-1038015F4B2C

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!