Jurk en schoenen uit BA-collectie

In deze grote, zachte, het lichaam verhullende bol wol gaan ogen, een neus en een mond schuil. De wat duistere aanblik is geïnspireerd op het zelfportret in de trilogieën van de Britse kunstenaar Francis Bacon. Het uitgangspunt van modeontwerpster Helen Price was de beantwoording van de vraag: “wat zou er gebeuren als Francis Bacon en de Amerikaanse filmregisseur Tim Burton elkaar ontmoet zouden hebben?” Het zware, hoogpolige breisel is vervaardigd met een driedimensionale machinale techniek, die voor mode niet gangbaar is. Price voelt zich aangetrokken tot het werken met breisels vanwege de mogelijkheden tot een vrijere en meer creatieve omgang met kleur, textuur en vorm. Geen wonder dus dat ze deze techniek toepast om een expressionistische en surrealistische uitstraling te verwezenlijken: niet met verfklodders maar door het hanteren van schaar en mes. Het ontwerp is een voorbeeld van het op de achtergrond raken van de draagbaarheid van mode en het versmelten van mode met andere disciplines.

Jurk en schoenen uit BA-collectie

wol, katoen; geknoopt, leer

32432/001-002

dameskleding, damesjurk, damesschoen