Pinokkio heeft zijn Florentijns genoegen

Kuik dompelde zich onder in de kunst en de boeken. In haar huis aan de Oude Kamp in Utrecht was zij erdoor omringd. Ze maakte illustraties voor haar verhalen en schreef haar gedichten soms dwars door haar tekeningen heen. In opdracht verzorgde ze ook de illustraties bij verhalen van anderen, zoals voor een uitgave van Pinokkio van Carlo Collodi.

1/2

Pinokkio heeft zijn Florentijns genoegen

Dirkje Kuik (Utrecht 1929 - 2008 Utrecht)

ca. 1976 - ca.

inkt (gewassen) ingekleurd met aquarelverf op papier; ondertekening in zwart krijt

20720

tekening

aankoop 1977

Afmetingen

hoogte (beeld) 44.3 cm

breedte (beeld) 29.2 cm

Opschriften / merken

• niet gesigneerd :

Motief

Pinocchio

Opmerkingen

Dirkje Kuik werd in 1929 geboren als William Diederich Kuik. In 1979 onderging zij een geslachtsbevestigende operatie waarna zij als Dirkje door het leven ging. Hoewel enkele werken in de collectie van het Centraal Museum gesigneerd zijn met William -D.- Kuik, volgen wij de voorkeur die Dirkje Kuik later in haar leven uitte. Eerder stond dit werk bekend als vervaardiger: William Kuik.

Studie voor een illustratie van het boek van Carlo Collodi 'De avonturen van Pinokkio, de geschiedenis van een marionet', Arbeiderspers, Amsterdam 1976

Tentoonstellingen

• Utrecht Lokaal: Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler, Centraal Museum, Utrecht, 2020

• De Utrechtse Parade 1495-1995, van Van Scorel tot Rietveld en Koch, Centraal Museum, Utrecht, 1994