Gedenkpenning eerste eeuwfeest Utrechtse Hogeschool (universiteit)

Gedenkpenning eerste eeuwfeest Utrechtse Hogeschool (universiteit)

Martin Holtzhey (graveur) (Ulm 1697 - 1764 Middelburg)

zilver, geslagen

penning, gedenkpenning

onbekend tussen 1878

Afmetingen

diameter 5.4 cm

Opschriften / merken

• omschrift keerzijde : SOL IVSTITIAE ILLUSTRA NOS.

• omschrift voorzijde : SECVLO FESTAM REFERENTE LVCEM.

• opschrift keerzijde : ACADEMIA TRAIECTINA / FESTVM SECVLARE. // MDCCXXXVI. // VI. KAL. APRIL.

• opschrift voorzijde : W. HOLTZHEY // VOT. CENT // ANN. SOL. // SEDIEVS HIS MANEANT CONIVNCTAE // VT PALLADIS ARTES, // TRAIECTVM NVMEN DEVE // NERATA VOVET.

Geassocieerd onderwerp

hoger onderwijs (Utrecht) (onderwijs)

Geassocieerde periode

Habsburgse tijd en Republiek 1528-1795

Opmerkingen

Op de voorzijde zitten de personificaties van de faculteiten van Godsdienst, Wijsbegeerte, Geneeskunde en Rechtsgeleerdheid op een bank, voor hen staat de stedemaagd, met mijter en staf offerend op een altaar. Op de keerzijde silhouet van de stad Utrecht, beschenen door de zon. Zie Van loon, tweede vervolg XI, nr. 105.

• Catalogus van het Historisch Museum der stad [1928: munten, penningen en zegels], inl. W.C. Schuylenburg. [samenst. C.H. de Jonge], (Utrecht, 1928), cat. nr. 3048

• Catalogus van het Museum van Oudheden [1878], supplement, S. Muller Fz., (Utrecht, 1878), cat. nr. 1912 x

• Catalogus van het Museum van Oudheden [1904], door S. Muller Fz.. S. Muller Fz., (Utrecht, 1904), cat. nr. 3155