Adam en Eva in het Paradijs (de geschiedenis van de eerste ouders van de mens)
<p style="margin:0cm;font-size:12pt;font-family:Calibri, sans-serif;">In deze reeks van gravures verbeeldt de Utrechtse schilder Abraham Bloemaert verschillende sleutelscènes uit het Bijbelboek Genesis. In de hof van Eden leven Adam en Eva in harmonie met elkaar, de wereld en de natuur. Hier zijn ze beschermd tegen sterfelijkheid, werk en kennis. Na de zondeval dienen ze hun eigen tuin te verzorgen, hun eigen wereld vorm te geven. Bloemaert maakt die overgang zeer helder. Want van de weelderige, zonnige tuin, wordt het paar onder een onweerslucht verbannen naar een ruig landschap. Daar beeldt hij Adam spittend en Eva spinnend uit. Bloemaert benadrukt zo de koppeling tussen de verdrijving uit het paradijs en het moeten verrichten van arbeid. De tuin van Eden wordt op deze wijze verbonden met het begin van de menselijke geschiedenis.</p>
In deze reeks van gravures verbeeldt de Utrechtse schilder Abraham Bloemaert verschillende sleutelscènes uit het Bijbelboek Genesis. In de hof van Eden leven Adam en Eva in harmonie met elkaar, de wereld en de natuur. Hier zijn ze beschermd tegen sterfelijkheid, werk en kennis. Na de zondeval dienen ze hun eigen tuin te verzorgen, hun eigen wereld vorm te geven. Bloemaert maakt die overgang zeer helder. Want van de weelderige, zonnige tuin, wordt het paar onder een onweerslucht verbannen naar een ruig landschap. Daar beeldt hij Adam spittend en Eva spinnend uit. Bloemaert benadrukt zo de koppeling tussen de verdrijving uit het paradijs en het moeten verrichten van arbeid. De tuin van Eden wordt op deze wijze verbonden met het begin van de menselijke geschiedenis.
Dit object is nu niet in het museum te zien
Titel
Adam en Eva in het Paradijs (de geschiedenis van de eerste ouders van de mens)
nr. 2 uit een serie van 6 gravures voorstellende "De Geschiedenis van onze eerste ouders" (inv. nrs. 12730, 12731, 12732, 12734, 12736 en 12738). De hele serie bevindt zich in de collectie van het Centraal Museum.
Documentatie
Abraham Bloemaert and his sons, Marcel G. Roethlisberger, Marten Jan Bok, (Doornspijk, 1993), dl. I, cat. nr. 73; dl. II, afb. 128
Dutch and Flemish Etchings, Engravings and Woodcuts, ca. 1450-1700, volume II, F.W.H. Hollstein, Amsterdam, p. 68, nr. 516 (2)
Dutch and Flemish Etchings, Engravings and Woodcuts, ca. 1450-1700, volume XXIII, F.W.H. Hollstein, p. 7, nr. 2
Tentoonstellingen
De botanische revolutie, Centraal Museum, Utrecht, 2021 - 2022
Krassen en strepen, tekeningen en prenten Oude Kunst uit eigen bezit, Centraal Museum, Utrecht, 1997
Het Huis van Bloemaert, Centraal Museum, Utrecht, 1996
Duurzame url
Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: