Centraal Laat is hét avondconcept van het Centraal Museum. Op een aantal donderdagavonden per jaar kun je door de museumzalen dwalen en jezelf tot in de late uurtjes verliezen in performances, muziek, lezingen en andere culturele happenings in en rond het museumgebouw. Verwacht samenwerkingen met zowel Utrechts lokale vaandeldragers als de meest verfrissende culturele nieuwkomers.

Deze editie is gefocust op hoe het is om als nieuwkomer een leven op te bouwen in een ander land. Het vormen van een gemeenschap speelt hierbij een grote rol. Al in de 17de eeuw ontdekten de Bentvueghels het leven en de kunst in Rome. Tegenwoordig zijn thuisgevoel, kunst en de relatie met het gastland relevant voor iedereen die naar het buitenland gaat. De Voorkamer, een culturele ruimte die synoniem is geworden voor gemeenschap, zal de hoofdrolspeler zijn van deze Centraal Laat editie en ons uitnodigen om mee te denken en doen door middel van poëzie, muziekoptredens en workshops. Wat neem je mee naar je nieuwe woonplek als het gaat om gewoontes, muziek, dans, poëzie en creativiteit? Hoe draagt creativiteit bij aan het creëren van een gemeenschap? Op donderdag 6 april komen we samen in het Centraal Museum om ons te verdiepen in deze vragen, kunst, interculturaliteit en nog veel meer.

TICKETS

Over De Voorkamer

De Voorkamer is een ontmoetingsplek waar je met andere culturen in aanraking komt: een plek om erbij te horen en nieuwe ervaringen op te doen. Vanuit creativiteit en talent verbinden mensen met diverse culturele achtergronden zich op een persoonlijk niveau. De Voorkamer organiseert onder andere creatieve workshops, culturele diners, taalcafés, lezingen, jamsessies, vrouwencafés, storytellingavonden en nog veel meer. De Voorkamer biedt een plek waar nieuwkomers kunnen aarden, gelijkgestemden elkaar ontmoeten en samen de stad Utrecht ontdekken.

Yetunde Oludare(1).jpeg

Yetunde Olúdáre

Yetunde Olúdáre houdt van contact met mensen en is geïnteresseerd in sociale en gemeenschapsprojecten, om banden te creëren en te bevorderen tussen mensen met verschillende ervaringen en culturen. Als kind genoot ze van het delen van verhalen met haar gemeenschap onder de Nigeriaanse hemel. Ze wil graag haar ontdekking van een geweldige gemeenschap genaamd De Voorkamer in Utrecht delen. Daarnaast is Yetunde gepassioneerd door inclusie, wederzijds respect en gezondheid. Ze geniet van spreken in het openbaar en reizen.

Olupemi Oludare.jpg

Olupemi Olúdáre

Olupemi Olúdáre is gespecialiseerd in musicologie en culturele analyse, met onderzoeksinteresses in kunst en taal in de samenleving en interculturele communicatie. Zijn onderzoek richt zich ook op de economische en politieke implicaties van kunst, taal, erfgoed en identiteit in een postkoloniale en decoloniale omgeving. Terwijl hij bijdraagt aan menselijke en sociale ontwikkeling. Olupemi is ook een professionele muziekcomponist, kunstenaar en verzorgt tentoonstellingen over Afrikaanse en Afro-diasporische kunst en cultureel erfgoed. Zijn muzikale en culturele optredens zijn gericht op interculturele communicatie, Afrikaanse (Ubuntu, Omolúàbí) filosofieën en welzijn. Hij biedt sociale binding, teambuilding, pedagogische workshops en trainingsdiensten aan via Isokan Concepts.

Dalshad Hasan.jpeg

Dalshad Hasan

Dalshad Hasan is een industrieel ingenieur en muzikant die streeft naar geestelijke vrijheid. Hij speelt Saz, Oud, Tar, percussie en hij zingt. Dalshad beschouwt muziek als zijn mobiele huis waarin hij onderdak, veiligheid en verbinding vindt. Hij gelooft dat muziek een van de mooiste talen is waar gevoelens en emoties het alfabet zijn.

Randa Awad.jpeg

Randa Awad

Randa Awad is schrijfster en publicist, afkomstig uit Syrië, van Palestijnse komaf. Momenteel is ze woonachtig in Utrecht met haar twee dochters. Awad schrijft korte verhalen, poëzie, theater en artikelen. Haar werk verscheen in Homeland, Bread and Memory (2018), Hide and Seek (2021), Iemand zette gewoon het licht aan (2021) en tijdens Residenties in Utrecht. Als internationale kunstenaar, leven in Utrecht, deelt ze haar visie op de Utrechtse samenleving.

Bakr Al Jaber.jpg

Bakr Al Jaber

Bakr Al Jaber is een 30-jarige Syrische dichter. In zijn werk onderzoekt Bakr de relatie tussen universele schoonheid, oorlog en de dualiteit van het bestaan. In samenwerking met de Nederlandse fotograaf Hillie de Rooij publiceerde hij het project ‘Laten we hard praten en veel lachen’. Hij stond op de shortlist van de ‘El Hizjra literatuurprijs 2020’ en trad onder andere op in De Balie, TivoliVredenburg, RAUM en Mooie Woorden. In 2022 deed hij een art residentie in Jeddah bij Hafez Gallery en bij Woord900, georganiseerd door Mooie Woorden en ILFU. Momenteel start hij een art residentie bij De Voorkamer.

Amara Diabata.jpeg

Amara Diabate

Amara Diabate is geboren in Conakry, de hoofdstad van Guinee in West-Afrika. Hij en zijn vijf broers en drie zussen stammen af uit een Griot-familie. Griots zijn muzikanten die met hun muziek de geschiedenis van hun streek vertellen. Tijdens Centraal Laat zal Amara zijn verhaal met jullie delen via zijn prachtige West-Afrikaans instrument; de Kora.

Sapin Makengele.JPG

Sapin Makengele

Sapin Makengele is geboren in het land van de Rumba: Congo. Een land met ongeveer honderd miljoen inwoners, vier nationale talen, meer dan vierhonderd dialecten en driehonderd verschillende etniciteiten. Terwijl elke etnische groep zijn eigen manier heeft om de cultuur te uiten, komt muziek in elke groep voor. Sapin heeft naast passie en talent voor beeldend kunstenaar ook een grote liefde voor Congolese muziek. Hij is een geweldige danser en zal ons tijdens Centraal Laat wat Congolese danspasjes leren. De heupjes gaan gegarandeerd los!

Embroidery_1.jpeg

Embroidery session

Kom naar de borduursessie van De Voorkamer! Samen borduren we op één lange stof die een tafelkleed wordt voor de vaste Community Dinners van De Voorkamer. Geïnspireerd door het idee van gemeenschappen in migratie en het belang van samen zitten rond eten, willen we graag weer samenkomen, aan dezelfde tafel om een gezamenlijk geborduurd stuk te maken voor toekomstige gedeelde momenten! Doe mee met de sessie en op een later moment een diner!

Linoleum workshop

Voor de lino sessie gaan we samen ansichtkaarten maken met behulp van lino printing. We drukken specifiek 'Vliegende Vogels' (geïnspireerd op de Bentvueghels), in de context van het denken over migratie, de betekenis van reizen en de verplaatsing van mensen over de wereld. Voor deze sessie zullen de deelnemers deze vogels tekenen, overtrekken, uitsnijden en uiteindelijk afdrukken op postkaarten die ze vervolgens kunnen meenemen. Iedereen is altijd welkom.

Jam Session

We sluiten de avond op een feestelijke manier af met De Voorkamer’s On the Spot: Jam Session! Verschillende oude en nieuwe muzikanten uit De Voorkamer community betreden het podium voor spetterende jamsessie! Verwacht een mix van allerlei verschillende stijlen waar zeker gedanst op kan worden.

TICKETS

Houd het Facebook evenement in de gaten voor updates.

timetable

QR-code timetable

PRAKTISCHE INFORMATIE 

Datum Donderdag 6 april 2023
Tijd  Programma: 18.00 tot 22.00 uur
Locatie Centraal Museum Utrecht
Prijs

Early bird: €6,50 
Normaal ticket: €11,-

Museumkaart, ICOM en We Are Public: GRATIS

Taal Nederlands/Engels

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!