HouseTMM_Centraal Museum_Centraal Laat_Plantenrave_Timetable_Liggend_V1.png

Centraal Laat is hét avondconcept van het Centraal Museum. Op vijf donderdagen per jaar kun je door de zalen dwalen en jezelf tot in de avonduurtjes verliezen in performances, muziek, lezingen en andere culturele happenings in en rond het museumgebouw. Verwacht samenwerkingen met zowel Utrechts lokale vaandeldragers als de meest verfrissende culturele nieuwkomers. Na een succesvolle editie in november gaan we door met een tweede editie rondom de tentoonstelling De botanische revolutie. Deze keer in samenwerking met De Stadstuin en Steck. Het programma duurt tot 21.00 uur, maar dit keer kun je achteraf nog terecht in het Museumcafé voor een kleine afterparty! 

Cecilia.jpg

Q&A Laurie Cluitmans en Cecilia Rebergen

Kunstenaar Cecilia Rebergen (1991) woont en werkt in de omgeving van Utrecht. Schilderen van schrift vormt een rode draad in haar werk. Een ingetogen en onderzoekende manier van werken, combineert Rebergen met een speelse krachtmeting met groot materiaal, wanneer haar werken uiteindelijk gevormd worden. Afgelopen najaar is haar werk 'Script of the City', een publiek sculptuur in opdracht van Gemeente Utrecht en in samenwerking met Centraal Museum en HKU onthult op de locatie Beeldenpark Croeselaan. Tijdens de Q&A met Laurie Cluitmans (curator) vertelt ze alles over haar werk.

Jonno van Vulpen 2.jpg

STECK HET VOORT

In deze mini lezing vertelt Jonno van Vulpen (docent biologie, UU) alles over stekjes!  Hoe komt het dat een stukje van een plant weer tot een volledig nieuw individu kan uitgroeien? Het stekken van planten is een bijzonder proces waarbij mensen gebruik maken van het ongelooflijke regeneratieve vermogen van planten. Maar hoe doen planten dit eigenlijk? En hoe kan deze kennis ons helpen om stekjes zo gezond mogelijk op te laten groeien tot een mooie volle plant? De lezing sluit aan op de adviesbalie waar je een eigen stekje kan ophalen, zodat je thuis zelf direct aan de slag kunt. 

OPSTECKERTJES

Bij de adviesbaliebakfiets van Steck kun je aansluitend op de lezingen van Jonno van Vulpen gewapend met je nieuwe kennis je eigen kamerplantstekje ophalen. Bij de Steck promo bakfiets delen enkele medewerkers van Steck je alle ins en outs die je moet weten om van je miniplantje een waar wonder van de natuur te maken.

GROENE LIEFDE, VUILE HANDEN

Hoe vaak zie jij WNF posters met bedreigde plantensoorten erop? Waarschijnlijk helemaal nooit. Toch zijn niet alleen dieren slachtoffer van het handelen van de mens, ook planten zijn soms de dupe. Wist je bijvoorbeeld dat er planten zijn die gestroopt worden? En planten die voorzien zijn van politiebewaking? In vogelvlucht overzien we de bedreigingen van het plantenrijk – als ook wat we hieraan zouden kunnen doen. Deze mini-lezing wordt gegeven door Ronja Knippers (Forestry expert). 

DE GROEIENDE STAD ALS ECOSYSTEEM

Steeds meer mensen gaan in de stad wonen, stedelijke gebieden kennen wereldwijd een sterke groei. Grijze steden is een begrip uit het verleden, steden zijn in een rap tempo aan het vergroenen. Maar wat leeft er nou eigenlijk in een stad en hoe kun jij je plantje bijdragen? Robert Hagen (masterstudent Biologie - Ecologie) beantwoordt deze vraag in zijn lezing. 

GEK OP BLOEMEN!

Volledig geïnspireerd door het werk “Een groot bloemstuk van Staverij”, knip en lak ook jij deze avond je eigen boeket 1-2-3 in elkaar. Onder begeleiding van Elisa Calamita (Creatieve duizendpoot) stel je jouw eigen bloemstilleven samen door gebruik te maken van een knipblad met allerlei florale kleuren en vormen, of teken naar eigen fantasie je eigen bloemen! Je gaat als een grootmeester naar huis met je eigen werk.

StijnSadee5.jpg

STIJN SADÉE

Stijn Sadée is een Utrechtse producer, clubpromotor van Club Sauvage en dj. Hij wordt geïnspireerd door klassiek minimalistische muziek, verre reizen, field recordings en wetenschap. Een ander terugkerend thema is de grens tussen elektronische geluiden en akoestische of natuurlijke. Wanneer klinkt iets zowel natuurlijk als digitaal? Voor Centraal Laat heeft Stijn zich laten inspireren door de tegenstelling die in het thema botanisme zit: waar eindigt natuur en begint cultuur? Hij zal een ambient soundscape maken van een boeket, waarbij hij bloemen koppelt aan muzieksamples. Dat combineert hij met eerdere experimenten onder de naam “Songs of Hypothetical Birds”, waarbij hij met synthesizers de geluiden van vogels bewerkt of namaakt (geïnspireerd door het werk van dr. Peter Szöke en Beatrice Harrison). 

PRAKTISCHE INFORMATIE 

Datum Donderdag 7 april 2022
Tijd  Programma: 17.00 tot 21.00 uur, afterparty in het Museumcafé
Locatie Centraal Museum 
Prijs

Early bird: 6,50 (UITVERKOCHT)
Normaal ticket: 11,- (UITVERKOCHT)

Museumkaart, ICOM en We Are Public: GRATIS (UITVERKOCHT)

Taal Nederlands/Engels



Houd het Facebook evenement in de gaten voor updates. 

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!