In maart 1968 werd in het Centraal Museum een expositie met werken van Amedeo Modigliani (1884-1920) geopend. Het ging om 20 schilderijen en tekeningen die door de Nederlandse verzamelaar Welters van Hattum uit Barcelona waren aangekocht. Daarnaast waren twee tekeningen uit andere particuliere collecties te zien, plus de enige tekening die toentertijd in een Nederlandse openbare instelling , het Frans Hals Museum, te vinden was.

De werken uit de collectie-Welters werden omschreven als proefnemingen, studies en schetsen waarvoor Modigliani gebruikte wat hij toevallig bij de hand had, triplex, een oud schetsboekkaft, kastplankjes, enz.

Na de opening ontstond er ophef over de toeschrijving van de werken uit de collectie-Welters. De gemeenteraad verzocht het college van B&W onderzoek te doen. B&W voelden daar echter niet veel voor, omdat het een tijdelijke expositie was. De directrice van het Centraal Museum, Elisabeth Houtzager, heeft de toeschrijving zelf laten onderzoeken en is achter de toeschrijving blijven staan.

Location

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentation

  • Werken van Amedeo Modigliani in Nederlands bezit, [verantwoording = avant-propos Maria Elisabeth Houtzager ; int. = int. Arthur S. Pfannstiel], Centraal Museum (Utrecht, 1968), 43 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2264B9F2-B4C8-4048-97F4-41304FBD3C04

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!