In 1914 werd een Steuncomité voor Beeldende Kunstenaars gevormd. Het stelde zich ten taak "(…) op alle mogelijke wijzen in den waarlijk dringenden nood van de door den loop der tijden te sterk benadeelden onder kunstbroeders (-zusters) zoo goed mogelijk te hulp te komen."

Kunstenaars als Egbert Schaap (de eerste voorzitter) Willem Witsen, Thérèse Schwartze, Xeno Munninghoff en Conrad Kickert zaten in de beginjaren van het comité in het bestuur.

Direct na de oprichting werd in Laren de eerste verkooptentoonstelling gehouden; de opbrengst zou naar het Steuncomité gaan.

In 1932 werden op verschillende plaatsen tentoonstellingen gehouden met werken van koningin Wilhelmina. Haar leraar Albert Roelofs had indertijd in haar tekeningen "meer dan dilletantisme" gezien, waarna ze zich ontwikkelde tot een schilderes en tekenares die in de ogen van haar onderdanen niet zo veel fout kon doen. Ruim 90 schilderijen en tekeningen, voornamelijk met afbeeldingen van landschappen en pittoreske straatjes, werden voor het eerst in de openbaarheid getoond. De entreegelden kwamen ten goede aan het comité. Het Centraal Museum had voor deze gelegenheid de entreeprijs verhoogd naar 50 cent, hoewel er ook 100 kaarten tegen de gewone toegangsprijs beschikbaar waren gesteld.

Het Utrechtsch Dagblad schreef over "een spontaan talent" en "sommige coloristische onevenwichtigheden"; het Algemeen Handelsblad zag in de werken "een sympathiek getuigenis van eenvoud en toewijding".

De tentoonstelling in het Centraal Museum trok ruim 4.000 bezoekers. Alle exposities tezamen leverden zo'n 31.000 gulden op, wat te vergelijken is met ongeveer 280.000 euro in 2014.

Als dank werd koningin Wilhelmina in 1932 benoemd tot werkend lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio; ze ervoer dit als een "bekroning".

bronnen:
Wilhelmina, Eenzaam maar niet alleen, W. ten Have Amsterdam, 1959
Cees Fasseur, Wilhelmina, uitgeverij Balans 2001
Jaarverslag Centraal Museum 1932
diverse krantenartikelen
http://www.oranjebond.nl

Documentation

  • Catalogus van werken door hare majesteit de koningin, Centraal Museum ([Utrecht, 1932]), 7 p., [10] p. pl.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.725B5053-9406-4DCA-A068-58CEB8CBD0F1

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!