In samenwerking met de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht.
Al bijna 700 jaar is de Domtoren de trots van de Utrechters en veel Nederlanders. Maar waarom werd die toren eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? In een grote overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht wordt de wonderbaarlijke geschiedenis van de Domtoren verteld. Van de middeleeuwen tot nu.

Wat is er te zien?
Dom omstreeks 1440. 3D-animatie van Daan Claessen
Bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties in de tentoonstelling laten zien wat de toren in de loop der eeuwen allemaal heeft meegemaakt. Zo doorstond de Domtoren als één van de weinige grote gebouwen in Utrecht de immense storm van augustus 1674. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe dat mogelijk was. In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 'Time Lapse' ontdek je binnen enkele minuten hoelang er over de toren is gebouwd, en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. In de tentoonstelling zal ook blijken dat er in al die eeuwen geen moeite gespaard is om deze 'trots van de stad' overeind te houden.

Zelf aan de slag
In de tentoonstelling is een werkplaats georganiseerd waar je als bezoeker zelf aan de slag kunt. In de werkplaats kun je met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe 'Dom' je eigenlijk bent. De werkplaats is ontwikkeld in samenwerking met SETUP. Ook kun je in de tentoonstelling bepalen welk lied de stadsbeiaardier Malgosia Fiebig in het slotweekend van de tentoonstelling zal spelen op het carillon van de Domtoren. Stem op je favoriete muzieknummer en wie weet hoor je deze in het weekend van 2 oktober terug in de stad!

Familieroute
Wil je de tentoonstelling met het gezin bezoeken? Voor families heeft het Centraal Museum een speciale familieroute ontwikkeld met diverse opdrachten over de Domtoren voor jong en oud! Vraag naar deze gratis route bij de balie van het museum.

Documentation

  • Als ik boven op de Dom sta : Nederlands hoogste kerktoren in de spotlight, tekst Dirk van der Lit, (Leven! magazine Utrecht, 3, 11, zomer 2016), 126-130
  • Centraal Museum Utrecht [topstukken; 2020], Voorw. Bart Rutten, Marco Grob, Jacqueline Rutten (prod.), Hans Schopping, Sheila Stafleu, Lotte Bont, Thomas de Bruin (red.), Centraal Museum (Utrecht, 2020), 208 p.
  • Oud-Utrecht : tijdschrift voor geschiedenis van stad en provincie Utrecht, Vereniging Oud-Utrecht (Utrecht)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.7109DE8A-4C99-4FFC-89F4-88A73420E6AB

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!