De overzichtstentoonstelling ‘The House of Viktor & Rolf’ werd op 25 november 2008 geopend in het Centraal Museum. In dit retrospectief werden de spectaculaire hoogtepunten getoond uit de Viktor & Rolf-collecties van ongeveer 1993 tot 2008. In deze periode heeft het invloedrijke duo de modewereld veroverd met hun typische mix van koele ironie en surrealistische schoonheid. Na een succesvolle presentatie in de Barbican Art Gallery in Londen deed de tentoonstelling het Centraal Museum in Utrecht aan. Actuele mode is een belangrijk speerpunt van het Centraal Museum.

The House of Viktor & Rolf
Geheel in de stijl van Viktor & Rolf werd hun oeuvre op grootse wijze in kaart gebracht. Een imposant poppenhuis herbergde nauwkeurig nagemaakte miniaturen van de originele stukken, getoond op handgemaakte porseleinen poppen. Deze waren elk gekleed in een exacte kopie van de originele look zoals destijds getoond tijdens de shows in Parijs. Ook de oorspronkelijke ontwerpen namen een belangrijke plaats in. Hoogtepunten waren onder andere haute-couturestukken uit Bedtime Story (2005-2006) met broderie anglaise, quilting en ruches, en Russian Doll (1999-2000) waarin slechts één model door de ontwerpers zelf voor de ogen van het publiek werd aangekleed in tien afzonderlijke lagen, in een show die deed denken aan performance kunst.

Internationale allure
De werken van Viktor & Rolf maken deel uit van belangrijke internationale collecties en werden getoond in verschillende tentoonstellingen in het Kyoto Costume Institute in Kyoto, het Musée de la Mode et du Textile in Parijs, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het Museum of Fine Arts in Boston. Het Centraal Museum kocht in 1998 als eerste museum ontwerpen aan van Viktor & Rolf. Sindsdien is het museum het tweetal blijven volgen door uit vrijwel elke collectie een representatief stuk aan te schaffen. Inmiddels heeft het museum 29 stukken van Viktor & Rolf in de collectie waarvan een groot deel in de tentoonstelling getoond werd.

Viktor & Rolf
Viktor Horsting (1969) & Rolf Snoeren (1969) werken al samen sinds hun afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 1992. In januari 1998 presenteerden ze de eerste haute-couturecollectie, die in maart 2000 werd gevolgd door hun eerste ready-to-wearcollectie. Viktor & Rolf werden gevestigde namen, mede dankzij het alom populaire parfum Flowerbomb, en een uitverkochte collectie voor de winkelketen H&M in 2006.

De tentoonstelling is tot stand gekomen mede in samenwerking met Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion.

ELLE was mediapartner van deze tentoonstelling.

Documentation

  • AVRO Kunstuur, regie Charlotte Ebers ... [et al.], AVRO (Hilversum, 2008), DVD
  • Centraal Museum Utrecht [topstukken; 2020], Voorw. Bart Rutten, Marco Grob, Jacqueline Rutten (prod.), Hans Schopping, Sheila Stafleu, Lotte Bont, Thomas de Bruin (red.), Centraal Museum (Utrecht, 2020), 208 p.
  • The house of of Viktor en Rolf (Opium (TV)), presentatie Cornald Maas, AVRO (Hilversum, 2008), DVD

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.EFDB7292-F123-4956-8AC0-9438A481F434

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!