Het Centraal Museum toonde van 11 maart t/m 29 mei 2011 de tentoonstelling Studio Vertigo – Robbie Cornelissen met hierin uiteenlopend werk van deze toonaangevende Nederlandse hedendaagse tekenaar. De tentoonstelling, waarin de ontwikkeling van zijn oeuvre in de afgelopen 10 jaar centraal staat, verbreedt op spectaculaire wijze het idee van wat gewoonlijk ‘een tekening’ wordt genoemd. De kunstenaar werkt live aan een lijntekening van 4.40 bij 17 meter, die gedurende de tentoonstelling samen met kunstacademiestudenten op zaal wordt uitgevoerd.

Robbie Cornelissen
Robbie Cornelissen is door het Centraal Museum Utrecht gevraagd met bestaand en nieuw werk een tentoonstelling te maken waarin tekeningen, films en architectuur samen een driedimensionale installatie vormen. De Utrechtse kunstenaar heeft naam gemaakt met tekeningen, veelal op groot formaat, van futuristische architectonische werelden. Het futuristische element is daarbij van groot belang, evenals het formaat. Het werk doet deels denken aan bestaande architectuur, maar grijpt ook terug op bijvoorbeeld de duizelende decors van filmklassieker Metropolis (Fritz Lang, 1927). Daardoor doen de scènes die Cornelissen tekent modern en nostalgisch tegelijk aan, een futuristisch verleden zoals Gotham City, uit de Batman-films geïnspireerd op de gelijknamige strip uit de jaren zestig.

De lijntekening
Gedurende de tentoonstellingsperiode zal er een meterslange tekening ontstaan. De totale omvang is 4.40 x 17 meter. Kunstacademiestudenten werken samen met Robbie Cornelissen lijn voor lijn aan de opbouw van het werk. Het bezoek kan op een monumentale tribune plaatsnemen en is ooggetuige van een geconcentreerd en uiterst precies schouwspel. Kunstenaar en museum willen de bezoeker inzicht geven in het onderzoeksbestaan van de kunstenaar dat discipline en doorzettingsvermogen vergt.

Designer

Ernst Moritz

Documentation

  • 21 kilometer poltoodlijn per dag, Henny de Lange, (Trouw, 12 03 2011)
  • Keurkorps : variaties in tekenen, door Frits de Coninck, (Museumtijdschrift [Vitrine], 24, 3, april/mei 2011), 24 - 27, cover
  • The museum as a workshop, red. Edwin Jacobs, tekst Lorenzo Benedetti, Regis Cochefert, Ronit Eden ...[er al.], Metropolis M Books (Utrecht, 2014), 64 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.429A5F87-CBC9-407E-BE44-B3DE3E299F8F

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!