In 1989 en 1991 verwierf het Centraal Museum vier schilderijen van Pyke Koch (12 juli 1901 - 27 oktober 1991): Souvenir d'un songe werd aangekocht, en Portret van jonkvrouw J.C. van Boetzelaer, Last Summer en De receptioniste werden in bruikleen gegeven. Dit heugelijke feit vormde, mét de negentigste verjaardag van de schilder, de aanleiding voor een tentoonstelling van 22 schilderijen en tekeningen en een publicatie.

Naar aanleiding van de tentoonstelling schreef Marja Bosma, conservator moderne kunst van het Centraal Museum, onder meer: "Pyke Koch is een bijzonder - en niet onbesproken - kunstenaar. Het is niet alleen verbluffend hoe snel hij zich in de jaren twintig het schilderen meester wist te maken; wat hem werkelijk groot maakt is het feit dat hij met uiterste precisie duister-broedende, raadselachtige beelden creëerde die boven het persoonlijke uitstijgen. (...) Of dat werk nu 'magisch realistisch' moet heten of niet, en of sommige werken wel of niet ideologisch 'fout' zijn: dat doet er allemaal niet toe; de etiketten en stempels vallen weg bij de zeggingskracht van de schilderijen zelf. Koch is een groot kunstenaar."

Als einddatum van de tentoonstelling was 10 november gepland, twee weken daarvoor overleed Koch.

In 2011 werd het Portret van jonkvrouw J.C. van Boetzelaer door het Centraal Museum aangekocht.

Documentation

  • Souvenir d'un Songe, Centraal Museum (Utrecht, 1991)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.8B32E096-C5F5-487E-994D-01C08E252884

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!