In 1991 koos het Centraal Museum voor het eerst de stad Utrecht als tentoonstellingslocatie. ‘Nachtregels : words without thoughts never to heaven go’ was een tentoonstelling die verspreid was over de hele binnenstad en waarbij de deelnemende kunstenaars van het museum de opdracht hadden gekregen om een lichtkunstwerk met tekst te maken voor de binnenstad van Utrecht.

Naar aanleiding van de bijdrage van de Armeense conceptuele kunstenaar Sarkis (1938, geboren in Turkije, werkend in Frankrijk) aan deze manifestatie wijdde het Centraal Museum, als eerste in Nederland, in 1992 een grote tentoonstelling aan zijn oeuvre. Sarkis bracht in deze expositie werken samen uit een periode van twintig jaar en zag zich zo voor het eerst geconfronteerd met al deze werken, die verschillende historische wortels hebben, maar tegelijkertijd onderling sterk verbonden zijn.

De expositieruimtes werden bepaald door ruwhouten constructies: transparante dozen of hangars die de kunstwerken omvatten. Door een verlichting met gekleurde spots en folie werd een theatrale sfeer gecreëerd, een continue overgangsfase waarin de verbeelding vrij spel kreeg.

De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met Le Magasin, centre national d'art contemporain, in Grenoble. Aanvullende bruiklenen werden ter beschikking gesteld door Galerie Arlogis (Nantes), Musée des Beaux-Arts (Nantes), Musée de Strasbourg, Fond régional d'art contemporain Midi-Pyrénées (Toulouse) en dat van Auvergne (Chamaliers).

De tentoonstelling werd gerealiseerd met steun van de Association Française d'Action Artistique en de gemeente Utrecht.

Documentation

  • Sarkis : scènes de nuits - scènes de jours, [texte Elvan Zabunyan], Centre National d'Art Contemporain (Grenoble, 1991), 55 p.
  • Sarkis : scènes de nuits, de jours, teksten Elvan Zabunyan, Bert Jansen, Sjarel Ex, Centraal Museum (Utrecht, 1992)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.ABD04A34-A722-4D69-8156-2C059934F845

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!