Directeur Alexander Orlow van een inmiddels opgeheven sigarettenfabriek begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw met de aanleg van de Peter Stuyvesant Collectie die voornamelijk uit schilderijen bestond. De ondernemer hing steeds andere in het oog springende abstracte schilderijen op in de werkplaatsen boven de machines met thema’s als ‘Bringing art to the workplace’, ‘Art works’ en ‘Joie de vivre’. De collectie kwam tot stand met advies van Willem Sandberg, Wim Beeren, Renilde Hammacher en Edy de Wilde.

In het persbericht dat M.Elisabeth Houtzager, de toenmalige directrice van het Centraal Museum, opstelde naar aanleiding van de in 1971 gehouden tentoonstelling Ruimtetijdkunst, schreef ze onder meer: "Erg onder de indruk van dit lofwaardig initiatief, waarbij gepoogd wordt de eentonigheid van het fabrieksinterieur te verbreken en de werknemer op een verantwoorde en directe manier met de moderne kunstuitingen in kontakt te brengen en vertrouwd te raken, verzocht ik de Peter Stuyvesant Foundation deze collectie in het Centraal Museum te Utrecht te mogen exposeren. Door diverse moeilijkheden, onafhankelijk van onze wil, diende helaas van dit plan te worden afgezien. (...) [We] prijzen ons nu echter zeer gelukkig met de huidige tentoonstelling in het Centraal Museum te Utrecht, die een primeur in Europa brengt, nl. (...) uitsluitend optische en kinetische kunstwerken uit de Australische collectie van de Peter Stuyvesant Collectie. (...) Zonder twijfel zal deze expositie, waar belangrijke werken van eminente kunstenaars als Agam, Duchamp, Vasarely, Alviani, Morellet, Takis, Tinguely, Cruz-Diez, Schöffer, Boto, Riley, Calder, le Parc, Bury, Soto en Nederlanders als Woody van Amen, Balth, Schoonhoven, Burgering, e.a. bij het kunstminnend publiek zeer gewaardeerd worden." In het bericht werden op diverse plaatsen de HOOFDLETTERS niet geschuwd.

Een tijdsbeeld: de openingstijden waren dagelijks 10-17 uur, zon- en feestdagen 13-17 uur en dinsdagavond 20-22 uur. De entree was een gulden (45 eurocent). Tijdens de tentoonstelling werd op iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur een 'kreatieve werkplaats' gehouden voor kinderen van 6 t/m 14 jaar.

In 2004 moest de collectie van naam veranderen, omdat de tabakswet van 2002 alle reclame voor en sponsoring door tabaksproducten verbood. De nieuwe naam werd BAT Artventure collectie.
In 2008 werd besloten om de collectie, die inmiddels uit zo'n 1400 objecten bestond, te laten veilen.

Designer

Wim Crouwel

Documentation

  • [Tentoonstellingsdocumentatie "Ruimtetijdkunst", Centraal Museum Utrecht, 19 februari t/m 25 april 1971], (1971), losse bl.
  • [De kunst van de toekomst en de toekomst van de kunst], lezing van prof. Polak, gehouden op 13 april 1971 in het Centraal Museum te Utrecht, Centraal Museum ([Utrecht, 1971]), 7 p.
  • Ruimtetijdkunst, [verantw. Maria Elisabeth Houtzager ; tekst door Fred. L. Polak], Centraal Museum (Utrecht, 1971), [28] p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.CC9D94B6-D888-4F08-BBF8-753DBFC4DDE7

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!